Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi stočara
  • 29.01.2017. 13:30

Zima im nije problem, cijena mlijeka je!

Dok ratari imaju u ovo vrijeme manje posla na njivama i posvećeni su edukacijama, stočari na hladnoći ne smiju izostati ni trenutka. Sve bi se to izdržalo, kažu stočari, da je cijena mlijeka bolja.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 4.814
  • 537
  • 0

Dok ratari imaju u ovo vrijeme manje posla na njivama i posvećeni su edukacijama, stočari na hladnoći ne smiju izostati ni trenutka. Sve bi se to izdržalo, kažu stočari, da je cijena mlijeka bolja. Neki su već stavili ključ u bravu, a neki se i dalje bore.

Od kada je cijena mlijeka krenula na dolje, problemi su se samo gomilali. Marko Grahovac, stočar iz Babine Grede kaže kako mu je veliki problem i naplata. Kaže da mu otkupljivač duguje isplatu mlijeka unazad tri mjeseca. Zbog toga je morao smanjiti broj krava u štali, pa ih trenutno ima 18. Mjesečno proizvede do osam tisuća litara mlijeka. Planira i daljnje smanjivanje proizvodnje, ulozi su veliki, cijena preniska, kaže, a tako je i u ostatku sela.

Uvozno mlijeko ne pregledava nitko, a naše šalju i po četiri puta u Križevce na kontrolu.

Za sada, što se debelih minusa tiče, kod Grahovca nije bilo problema. Kod dosta stočara znale su se smrznuti cijevi, pa i pucati, što predstavlja veliki trošak. Goveda su dosta otporna na nisku temperaturu, i do -18 stupnjeva, kaže veterinar Zoran Dominković.

Tuna Štivić, također stočar iz Babine Grede, smanjio je broj krava u štali. Sada ih je šest, a bilo ih je 15, kaže, i to zbog istog problema kao i kod ostalih stočara, cijene mlijeka.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Stočari Zima Mlijeko Cijena Osjemenjivanje Krave


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/