Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 12.02.2014. 18:00

Zaštititi vuka ili stočara?

Posljednjih nekoliko godina napadi vuka na prostoru Zadarske županije događaju se gdje ga prije nije bilo i gdje se tradicionalno njeguje ekstenzivno stočarstvo

Foto: depositphotos.com, Vidović Ante
  • 1.002
  • 82
  • 0

Dva napada vukova na stada ovaca s velikim štetama zabilježena su na prostoru Zadarske županije u posljednja dva tjedna. Prvi napad vučjeg čopora dogodio se u Jagodnji Donjoj. Četiri vuka zaklalo je trideset i naklalo četrdeset ovaca iz stada od 600 njih u vlasništvu Ivana Žepine. Samo sedam dana kasnije u Poljicima kod Vrsi vukovi su napali ovce umirovljenika Mile Jurline i to svega nekoliko metara od kuće. Njemu je napadnuto četrnaest ovaca - dvije ovce i četiri janjića su odmah uginuli, dok su još dvije odrasle ovce i osam janjića bili naklani. Svi ovi napadi događaju se na prostoru koji tradicionalno nije karakteriziran kao područje na kojem obitava vuk.

Zaklane ovce Ivana Žepine

"Šteta je negdje oko 100 tisuća kuna i to samo u ovoj godini. Ne brojim ja samo ovce koje su stradale u napadu već i njihove janjce. Tko će sada gledati te jadne životinje dok budu umirale od gladi kad nemaju mater od koje će sisati mlijeko? Tko zna što će biti poslije s ovcama koje su preživjele ovaj napad i kako će se one ponašati", samo su neka od milijun pitanja koje sada postavlja Žepina.

Očevid nakon napada izvršila je sudska vještakinja Ana Grgas. Žepina, kao i Jurlina ne očekuje previše od odšteta s obzirom na iskustva koja imaju drugi stočari. U posljednjih nekoliko godina desetkovana su mnoga stada na prostoru Zadarske županije. Znajući kakva su iskustva drugih ovčara kojima je vuk napao ovce, štete koje trpe ovčari su velike, a odštete više nego simbolične. Za zaklanu ovcu stočar dobiva 500 kuna, a janje 700 kuna. To se događa u slučaju ako su u naletu vuka nastradala do tri grla. Ako ih je bilo više - odštete su manje, jer se smatra da je stado bilo bez nadzora. Lešine koje se ne pronađu se ne računaju. Žepinu, Jurlinu i druge ovčare, osobito s prostora Slivnice najviše smeta gorak osjećaj da je sustav više uradio na zaštiti vuka, nego njih samih.

Nalet vukova ugrozio stado

U okolici Zadra vuk se pojavio 2007. godine i od tada je prema nekim procjenama stradalo od 1.700 do 1.900 ovaca i koza. Lovačka struka tvrdi da je za jedinku vuka potreban prostor od 100 kvadratnih kilometara. S druge strane, na prostoru zadarske ploče, neko vrijeme su obitavala dva vučja čopora, a ukupan je prostor za jednu jedinku. Uz to, vuk ovdje nema prirodne hrane pa se zbog toga isključivo hrani domaćim životinjama. Pojava vuka potaknula je priče kako se oni u prostor spuštaju helikopterima.

Foto: depositphotos.com, Vidović Ante


Tagovi

Vučji čopor Stado ovaca Mile Jurlina Ivan Žepina Zadarska županija Ana Grgas Odšteta Šteta Napad vuka


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]