Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Junice bjegunice
  • 06.10.2015. 11:15

Zagorjem već 12 dana lutaju odbjegle junice

Da je u pitanju film, smijali bi se. No ovo je stvarnost, a do smijeha je najmanje obitelji Hranić. Već danima pokušavaju uhvatiti odbjegle junice, no na kraj im ne mogu stati ni oni, ni veterinari, ni vatrogasci.

Foto: pixabay.com
  • 742
  • 94
  • 0

Zvonko Hranić iz Ivanečke Željeznice, mjesta nedaleko od grada Ivanca u Varaždinskoj županiji, nedavno je od poznatog vinogradara iz Kutjeva, Ivana Enjingija, kupio tri junice. Nakon četiri sata vožnje, i on i stoka sretno su stigli kući i tu je priči trebao biti kraj.

No bio je to tek početak Zvonkovih nevolja, kojima se ni u snu nije nadao. Vjerojatno zbog stresa od vožnje i činjenice da su došle u nepoznato mjesto, junice su odmah nakon istovara, pobjegle. Ni ograda pod strujom, koja ih je okruživala nije bila od pomoći. I tako junice bjegunice, kako ih mještani sad nazivaju, već nekoliko dana lutaju Zagorjem. Hranići su s prijateljima krenuli u potragu za njima, no bezuspješno. Prema dojavama ljudi, imaju saznanja da se nalaze na relaciji Novi Marof-Ivanec, no nisu uvijek zajedno, već su ponekad međusobno udaljene i po desetak kilometara.

Našim kravama ni vatrogasci, ni veterinari ni policija ne mogu ništa!

U pomoć su pozvani i vatrogasci koji su ih planirali uhvatiti mrežom, no nisu došle dovoljno blizu. Na teren su izašli i veterinari, namjeravajući ih uspavati anesteticima ispaljenim iz pištolja, no ni oni nisu uspjeli. Krave su i dalje slobodne. Zvonko Hranić kaže, a prenosi 24sata.hr da je od tolikog hodanja posljednjih dana, dobio upalu mišića na nogama. Čak, ako se i pomiri da je u vjetar bacio tri tisuće eura, koliko je platio junice, pod dodatnim je stresom, budući da je morao o ovome obavijestiti policiju, a oni pak vozače, jer postoji mogućnost da negdje iz šume izjure na cestu, a iznenadni bliski susret sa životinjom od 250 kilograma, mogao bi rezultirati i težim posljedicama.

Krave su uvijek dva koraka ispred

A sve samo zato što posjeduju livade i htjeli su goveda pasmine kanadski angus, koja se uglavnom hrane pasući travu. Dosadašnji vlasnik Ivan Enjingi, smatra da su Hranići trebali životinje nakon istovara zatvoriti kako bi se navikle na novo gospodarstvo te savjetuje, da im nekoliko dana ostavljaju hranu na istim mjestima, pa će ih jednom, vjeruje, uspjeti uloviti. No Zvonko i obitelj ističu da su potrošili sve ideje i jednostavno više neznaju što dalje. Stoga im je svaki savjet dobrodošao.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Zvonko Hranić Ivanečke Željeznice Ivanec Varaždinska županija Ivan Enjingi Kutjevo Junice Nevolje Zagorje Novi Marof Vatrogasci Veterinari Policija Vozači Anestetici Upala mišića Kanadski angus


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]