Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarsko-mljekarska zadruga
  • 31.03.2014. 18:00

Zadruga Dar prirode - zbrajaju se sposobni mljekari

U Zaprešiću održana osnivačka skupština mljekarsko-stočarske zadruge Dar prirode, čija je osnovna aktivnost direktna prodaja mlijeka i proizvoda od mlijeka putem mreže mljekomata.

  • 681
  • 91
  • 0

Tek što je osnovana, stočarsko-mljekarska zadruga na „gospodarskim principima i čistim računima“ već se javljaju novi potencijalni zadrugari iz agrarnog i drugih pratećih sektora. Svi računaju da je bolje prodati na pragu nego na polici trgovačkih lanaca - zarada je bolja, a novac brz i „živ“.

Direktna prodaja mlijeka

U Zaprešiću je održana osnivačka skupština mljekarsko-stočarske zadruge Dar prirode, čija je osnovna aktivnost direktna prodaja mlijeka i proizvoda od mlijeka putem mreže mljekomata i siromata u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. U prvoj postavi je 11 farmera, predsjednik je Štef Vrhovec, a ravnatelj Darko Pavičević koji je razradio projekt „čiste računice“ i dohodovnog poslovanja gospodarsko-pravnog subjekta s ciljem ostvarivanja dodane vrijednosti i profita farmi koje su otkupljivači, kako reče djelatnik Savjetodavne službe, svojom otimačinom sveli na minimalan broj gospodarstava.

Osnivanje zadruge Dar prirode

Nazočni su bili župani, predstavnici agrarnih službi, gradova, ali i poljoprivredni proizvođači, koji se također žele uključiti u zadrugu pa i u druge njezine djelatnosti, jer paleta je široka.
Na mljekomat Vrhovčevih stavljen je znak „hrvatskih farmi“, a mljekomati će i dalje nicati uz pomoć županija, gradova i državnih fondova, dok će hrvatski građani mijenjati navike i učiti što je domaće neobrano mlijeko i kako se „vrhnje dijeli".

Sama osnivačka skupština manje je bila protokol, a više do u tančina razrađena diskusija i pravilima ponašanja i boljitku za sve. Tako se od farmera traži potpuna odgovornost za zdravlje i kvalitetu mlijeka, od zadruge svekoliki servis farmerima za isplativiji rad, od državnih se službi očekuje pomoć u rješavanju lokacija i okrupnjavaja zemljišta, a potrošačima sugerira da što prije probaju što je to proizvod hrvatskih farmi - navike će zasigurno mijenjati.


Tagovi

Dar prirode Okrupnjavanje zemljišta Hrvatske farme Štef Vrhovec Darko Pavičević Mljekomati Dodana vrijednost


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.