Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba mliječnih krava
  • 30.05.2016. 09:00

Za pravilnu hranidbu krava pratiti faze laktacije!

Primjer natprosječne proizvodnje mlijeka pokazuju izraelski farmeri čije krave u prosjeku daju 12.000 litara mlijeka, što je u usporedbi s ostalim europskim farmerima gotovo dvostruko više.

Foto: Bigstockphotos/AleksandruNika
  • 2.790
  • 247
  • 0

Velikom broju farmera zvuči bajkovito i nestvarno podatak da je jedna krava Holstein-friesian pasmine tijekom jedne godine, u jednoj laktaciji proizvela 26.953 kg mlijeka sa prosjekom oko 74 kg/dnevno.

Specijalizirana Holstein-friesian pasmina krava za proizvodnju mlijeka u optimalnim uvjetima uzgoja, dobrom genetskom predispozicijom i zdravljem, kao i pravilnom hranidbom daje odlične proizvodne rezultate.

Odlična proizvodnja izraelskih farmera

Primjer nadprosječne proizvodnje mlijeka pokazuju izraelski proizvođači čije krave u prosjeku daju 12.000 litara mlijeka, što je u usporedbi s ostalim europskim farmerima gotovo dvostruko više. Što je to što čini tako veliku razliku? Jedu li te krave neku do sada nama nepoznatu stočnu superiornu hranu? Ili možda naš poljoprivrednik jako malo zna o uzgoju mliječnih krava i proizvodnji mlijeka?

Naravno, niti je točno da krave jedu neku posebnu hranu, a pogotovo da naš farmer ne zna proizvesti prosječne ili veće količine mlijeka. Itekako zna i može, a za to je uz odabir isključivo mliječne pasmine goveda sa dobrim genetskim potencijalom i odličnih uzgojnih uvjeta, potrebno organizirati pravilnu i kvalitetnu hranidbu u skladu sa specifičnom fazom laktacije.

Početna faza laktacije - brz porast proizvodnje mlijeka

Ovaj period zahtijeva najveću pažnju u hranidbi. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti pravovremenom dodavanju i balansiranju proteinskih i energetskih krmiva u obroku. Odmah nakon teljenja, krave je poželjno hraniti istim obrokom kao i do prije teljenja sa postupnim dodavanjem zelene voluminozne krme ili silaže uz kvalitetnu sjenažu od travno djetelinskih smjesa. Po mogućnosti uz obaveznu lucernu pokošenu prije cvatnje.

U ovom periodu, krava mora proći fazu fiziološkog stresa nakon teljenja i postepeno se prilagoditi hranidbi. Koncentratnu hranu (zrna žitarica) također je potrebno postupno dodavati (oko 0,5 do 1kg dnevno), sve do postizanja optimalne količine oko 4 kg koncentrata u obroku, a to održati i poslije 40-ak dana u tzv. periodu avansiranja koji nastupa poslije desetog dana nakon teljenja kada se počinje sa povećanim količinama hrane.

Također, koncentrat i kabasta hrana u obroku trebaju biti u omjeru 60:40. Da bi krava normalno preživala i probavljala hranu, poželjno je i optimalno bi bilo dodavati oko 2,5 kg siijena u obrok. U ovoj fazi porast proizvodnje mlijeka je izuzetno brz i oko sedam do osam tjedana nakon teljenja, krava postiže svoj maksimum.

Srednja faza laktacije - ekonomski jako bitna

Srednja faza laktacije započinje dostizanjem maksimalnog izlučivanja mlijeka, a u ovoj fazi bitno je što duže održati maksimalne dnevne količine mlijeka. Potrebno je osigurati maksimalno konzumiranje suhe tvari u količini od 2,5 do 4 kg na 100 kg tjelesne mase krave, a praćenjem dnevne količine mlijeka osigurati nekoliko obroka dnevno kravama čija je i dalje osnovna komponenta voluminozna krma. Nakon prve faze, ova faza je ekonomski jako bitna jer je cilj što duže zadržati maksimalnu dnevnu količinu mlijeka. Bitno je također osigurati da u ovoj fazi krave održavaju tjelesnu masu ili da neznatno povećavaju kilažu.

Završna faza laktacije - osjetan pad mliječnosti

Nastupa od 7. mjeseca poslije teljenja pa sve do zasušenja, a očituje se osjetnim i primjetnim padom mliječnosti. Nije iznimno zahtjevna faza hranidbe posebno kada su u pitanju proteinska krmiva, jer u ovoj fazi nakon konstantnog opadanja dnevnih količina mlijeka, krave pretežno vraćaju svoju tjelesnu masu izgubljenu tijekom maksimuma laktacije. Potrebno je u tom slučaju paziti da ne dođe do pretjeranog nagomilavanja tjelesnih masti. U ovoj fazi se mogu regulirati i sniziti troškovi hranidbe jer se smanjuje konzumacija hranjivih tvari, a u obrok se mogu ubaciti kabasta krmiva.

Faza zasušenja - priprema za početak laktacije

Posljednja faza u laktaciji je vrlo važna, iako se farmerima ne čini tako zbog minimalne izlučene dnevne količine mlijeka kada se vime treba regenerirati odnosno "odmara". U jeku maksimalne proizvodnje kroz vime cirkulira i do 500 litara krvi za sintezu 1 litre mlijeka. Vrlo je bitno da se u ovoj fazi pravilnom hranidbom spriječe metabolički poremećaji buraga i eventualna gojaznost krava. Već u ovoj fazi se vrši priprema za početak laktacije jer se pononvo uvode hranjiva u obrok koja će se koristiti i poslije teljenja. Stoga je poželjno krave u zasušenju hraniti u dva posebna perioda.

Prvi period zasušenosti (traje od trenutka zasušenosti pa do 21. dana pred teljenje)

Poželjno je koristiti u prehrani livadsko sijeno zbog nižeg sadržaja Ca i smanjiti energetski udio u obroku. Konzumiranje suhe tvari smanjiti na 2% u odnosu na ukupnu tjelesnu masu. Također bitno je smanjiti i udio koncentrata na otprilike oko 1-1,5 kg po obroku, a poželjno je dodati slamu u obrok oko 2 kg zbog zbog niske energetske vrijednosti.

Drugi period zasušenosti (traje od 21. dana pred teljenje, pa do teljenja)

​U ovom periodu tele ima najintenzivniji porast, samim time i ukupne potrebe za hranjivom rastu. Potrebno je povećati postupno količinu koncentrata u obroku na 2-3 kg na dan i nastaviti sa udjelom silaže u obroku. Po mogućnosti koristiti samo livadsko sijeno bez upotrebe sijena lucerne zbog razine Ca, K i P. Ujedno je ovo i tranzicijski period prelaska sa jedne na drugu hranidbu i vrlo je važno sa ovim krmivima nastaviti hraniti krave i poslije teljenja kako bi se što više smanjio hranidbeni stres.

Dakle, u svim se fazama laktacije mora ispoštovati sadržaj i količina hranjivih tvari u ovisnosti o vrsti korištenog hranjiva, koji se mijenjaju kako ide laktacijska krivulja jer se i potrebe za određenim hranjivom u ovisnosti o fazi mijenjaju.


Povezana biljna vrsta

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Laktacija Mliječnost Lucerna


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]