Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival sira
  • 24.06.2015. 17:45

Za ovčji sir Ike Validžić daleko se čuje!

Ika Validžić osvojila je zlatnu medalju za svoj ovčji sir koji je na 6. Festivalu sira u Drnišu odskočio kvalitetom. Trnovita priča obitelji Validžić još jedan je dokaz da se upornost isplati.

  • 795
  • 50
  • 0

Ovčji tvrdi sir i ovčji sir iz mišine Ike Validžić iz Oklaja u Promini osvojili su zlatnu medalju na ovogodišnjem 6. Festivalu sira u Drnišu. Zlatnu kvalitetu zaslužili su i dinarski sir OPG Marić iz Knina i paški sir OPG Vidas iz Novalje. Ove godine u Drnišu se okupilo 40-ak izlagača, od čega 12 proizvođača sira, a Festival je posjetilo oko 3.000 ljudi. Organizator drniškog Festivala sira je Ured Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi Knin.

Zagrebačku špicu zamijenila prominskim pašnjacima

Kvaliteta sireva koji se natječu na drniškom festivalu kontinuirano raste. Tu činjenicu potvrđuju podatci ocjenjivanja koje provodi Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Očigledno je kako su organizatori ispunili svoj cilj - educirali su proizvođače, postigli ujednačenu kvalitetu proizvodnje u kojoj uvijek netko iskače kvalitetom.

Ika Validžić pravi zlatni ovčji sir

"Ovaj sajam nije značaj samo za Drniš, nego i za cijelu regiju pa čak i Republiku Hrvatsku. Od prve godine naš cilj je bio povećati kvalitetu sira. Ona je posljednjih godina podignuta na višu razinu i postala ujednačena s time da pojedini sirevi odskaču svojom kvalitetom", kaže voditelj Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin Josip Laća.

Ika Validžić ima 450 ovaca, dalmatinske pramenke. Sir radi od ovčjeg mlijeka, sirila i soli, bez drugih dodataka. Kad pomuze mlijeko, stavlja ga u laktorfriz. Svježe mlijeko se zagrije na 37 stupnjeva celzijevih, stavlja se sirilo, sol i dobije sir zlatne kvalitete.

"Suprug Mirko i ja smo radili u Zagrebu. Radila sam kao trgovac, vodila sam svoju privatnu trgovinu. Muž je bio voditelj poslova na hladnjači. Ja sam inače rodom iz Slavonije, a Suprug mi je iz Oklaja. Ovdje smo došli u mirovinu i prije deset godina počeli se baviti ovčarstvom. Počeli smo sa 100 ovaca", kaže Ika Validžić.

Na Festivalu sira u Drnišu promicala se važnost prevencije kod bolesti raka maternice

U deset godina, supružnici Validžić su povećali stado za 4,5 puta, podigli štale, zaokružili ciklus proizvodnje sira. Jedna ovca donosi 1.500 kuna prihoda, odnosno po lokalnom cjenovniku 200 eura. Od toga 100 eura dolazi od prodaje janjeta, a 100 eura od prodaje sira.

Pastiru plaća od 3.000 kuna

To je prihodovna strana priča. Naravno ima i troškova. Među njima je neto plaća od 3.000 kuna pastiru. Pastir je uredno prijavljen, ima stan i hranu i bon za mobitel od 100 kuna. Ika kaže da se može živjeti od ovaca, ali samo treba raditi. To na selu znači dizanje prije zore i odlazak u krevet poslije zalaska sunca. Ika i muž rade neumorno, da održe ono što su stvorili, ali ne znaju što će biti u budućnosti s imanjem.

"Sin mi je preminuo prije pet godina, u četrdesetoj godini života. Kćerka nema baš afiniteta za bavljenjem ovčarstvom. Veli da bi radije sve drugo nego ovčarstvo. Ne znam što će biti u budućnosti. Možda prodamo farmu. Mislili smo ulagati u seoski turizam, ali od kada mi je sin preminuo nemam volje za išta. Samo održavamo da ne propadne ono što smo do sada postigli", kaže Ika Validžić.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Festival sira Ovčji sir Ika Validžić Oklaj Promina Drniš Josip Laća Regija Ruralni turizam Kvaliteta sira Prominski pašnjaci OPG Vidas Ovčarstvo Zlatna kvaliteta Troškovi Pastiri Troškovi


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.