Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostali križanci
  • 21.05.2014. 13:50

Za krave križance nema više poticaja?

Najnovija odluka Agencije za plaćanja izazvala je poprilična negodovanja među stočarima. Kako i ne bi kad su u pitanje dovedeni poticaji za 20.000 krava koje spadaju u kategoriju "ostali križanci"

Foto: freedigitalphotos.net
  • 933
  • 63
  • 0

Najnovija neslavna odluka Agencije za plaćanje da iz sustava poticaja izbaci stoku koja se do početka travnja vodila kao "ostali križanci", izazvala je negodovanja među stočarima, prije svega govedarima. Tim potezom Agencija je bez prava na poticaje ostavila oko 20 tisuća krava na području cijele države. Kako doznajemo iz Slobodne Dalmacije, ta odluka najviše će pogoditi stočare sa područja Dalmacije u čijim stadima gotovo da nema krava čiste pasmine, nego je to prvenstveno stoka koja pripada ostalim križancima.

Odluka Agencije najviše će pogoditi stočare iz Dalmacije

U Dalmaciji čistu pasminu imaju samo farmeri muznih krava i malobrojni uzgajivači izvorne buše. Najveći broj stočara u govedarstvu na području Dalmacije, koji redom uzgajaju stoku na otvorenim pašnjacima, imaju križance koji su najbliži sivom govedu. Prema Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, pri stvaranju baze podataka o hrvatskom stočnom fondu najveći dio zatečenih krava u Dalmaciji svrstan je u pasminu "ostali križanci". Kako je to blago bilo na pašnjacima u slobodnom uzgoju, reprodukcija se odvijala prirodnim putem, bez umjetnog osjemenjivanja pa je i svako tele upisivano u bazu također bilo raspoređivano u ostale križance.

Takva stada u kojima se proizvodilo meso donosila su, zahvaljujući poticajima, solidne izvore prihoda njihovim vlasnicima, ali kako je državna blagajna sve tanja, tako je i stanje po pitanju ovih poticaja krenulo nizbrdo. Ivan Putnik, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije za Slobodnu Dalmaciju je rekao da koliko je njemu poznato, za krave postoje tri vrste poticaja, ovisno o pasmini i namjeni. Zadnja isplata koju su dobili vlasnici muznih kvara iznosila je 440,00 kn po mliječnom grlu, dok vlasnici krava dojilja primaju poticaje u visini od 1.600,00 kn. Najbolje su prolazili vlasnici buša, danas ugrožene pasmine koja je nekada dominirala na dalmatinskim područjima, kojima poticaji iznose do 3.000 kuna po grlu.

Krave koje nisu čiste pasmine više ne mogu računati na državne potpore?

Naime, krave dojilje sve do ove godine bile su u potpunosti ravnopravne, neovisno o pasmini, a država je financijski poticala njihovo držanje i uzgoj. No, ovom odlukom Agencije za plaćanje, krave koje nisu čiste pasmine više ne mogu računati na državne potpore. Prema neslužbenim izvorima iz Ministarstva poljoprivrede, doznajemo da nitko od stočara ne bi smio biti oštećen, dok iz Hrvatske poljoprivredne agencije smatraju da će ta odluka jednostavno biti povučena. Hoće li ova odluka Agencije biti povučena ili će ostati na snazi, unatoč iznimnom zadovoljstvu stočara, doznat ćemo u danima koji su pred nama.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Ostali križanci Krave križanci Poticaji Državne potpore Ivan Putnik Buša Krave dojilje Stočari Govedarstvo


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]