Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 25.09.2014. 16:00

Višak zaliha mlijeka - traže se nova tržišta

Mljekarska industrija u BiH u problemima je zbog nedostatka izvoznih tržišta te povećanih zaliha mlijeka. Izvoz u EU do daljnjeg neće biti moguć zbog negativne ocjene FVO-a prilikom inspekcije provedene početkom ove godine

Foto: depositphotos.com
  • 540
  • 55
  • 0

Prošlog je tjedna Udruženje mljekarske industrije BiH organiziralo sastanak na kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, VTKBiH i Ministarstva vanjske trgovine BiH. Tema sastanka bila je aktualna situacija u kojoj se nalazi mljekarski sektor te mogućnosti pronalaženja mjera koje bi pomogle ublažiti tešku situaciju u kojoj su se našli mljekari BiH.

Problem velikih zaliha mlijeka

Gorući problem mljekarskoj industriji BiH trenutno predstavljaju velike količine zaliha mlijeka te je na sastanku zaključeno kako je ovom sektoru potrebno što prje osigurati nova tržišta. Trenutno se izvozi u zemlje CEFTA-e, a nešto se pokušava plasirati i na tržište Turske. Problem je i dalje tržište Kosova jer se tamo još od sredine kolovoza ove godine ne izvozi. Osim toga, dodatno se mora raditi i na mogućnostima pronalaska rješenja problema EU broja. Naime, u BiH ima još uvijek jako malo objekata koji imaju pravo izvoza u EU, a trenutno niti jedan iz područja mljekarske industrije.

Na sastanku se aktualizirala i tema ponovnog formiranja Grupacije za mlijeko koja bi funkcionirala u sastavu Vanjsko-trovinske komore. Prethodna Grupacija u industriji mlijeka prestala je s radom jer u industriji mlijeka nisu bili zadovoljni. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekarske industrije BiH, Vedat Pašić, za Oslobođenje je istaknuo: "Mi smo bili jasni da ćemo od Grupacije naročito tražiti vanjskotrgovinske veze sa malim tržištima i sve ono što smatramo da bi se trebalo raditi", dodavši da istovremeno žele Grupaciju približiti VTK kako bi se suradnja odvijala na zadovoljavajućem nivou.

Nema obavijesti od FVO-a

U Udruženju mljekarske industije još uvijek nemaju nikakvu informaciju od Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO) kojem je krajem kolovoza poslan novi akcijski plan za realizaciju preporuka inspektora FVO-a, nakon što stari nije dobio prolaznu ocjenu. Podsjetimo, FVO je u siječnju u BiH provodio kontrolu u niz objekata za proizvodnju i preradu mlijeka i mliječnih proizvoda koje je BiH kandidirala kao moguće izvoznike u EU. Pa iako su svi očekivali da će ocjena biti pozitivna, što bi omogućilo izvoz mlijaka iz BiH u EU, stvari nisu krenule u dobrom smijeru. Naime prvi je plan ocijenjen negativno u svih šest točaka te je krajem kolovoza FVO-u poslan novi akcijski plan. Iz Udruženja mljekarske industrije BiH čekaju da im novi plan bude dostavljen, a tek tada će ga komentirati. No, kako stvari stoje po pitanju administracije, neki procjenjuju da bi, uz sva odobrenja i pozitivna mišljenja, BiH sa izvozom mlijeka u EU mogla započeti tek krajem iduće godine. U svakom slučaju, izvoz mlijeka iz BiH u EU do daljnjega neće biti moguć.

Foto: depositphotos.com; homeroskopion


Tagovi

Udruženje mljekarske industrije BiH VTKBiH Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske Mljekarski sektor Razvoj proizvodnje CEFTA Izvoz u EU Grupacija za mlijeko Vanjsko trgovinska komora FVO Akcijski plan Vedat Pašić