Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje uzgajivača svinja
  • 12.06.2015. 17:40

Uvoz najveći krivac propasti domaćeg svinjogostva

11. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj okupilo je stručnjake. Najveći krivac za stanje domaćeg svinjogojstva je kako kažu, pretjerani uvoz svinjetine koja je preplavila hrvatsko tržište.

  • 527
  • 66
  • 0

Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) u suradnji sa Središnjim savezom udruga uzgajivača svinja Hrvatske u Vinkovcima 11. i 12. lipnja organizira 11. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj. Na ovogodišnjoj dvodnevnoj edukaciji, predavači će održati izlaganja na teme reprodukcije, upravljanja svinjogojskom farmom, hranidbe te zdravstvene zaštite svinja.

Gosti predavači iz Austrije informirat će sudionike o novim trendovima i izazovima na europskom tržištu svinja i austrijskim iskustvima u borbi protiv PRRS-a (Reproduktivni i respiratorni sindrom svinja). Iz područja dobrobiti životinja govorit će se o zabrani kirurške kastracije muške prasadi, koja bi se trebala provoditi od 2018. godine, te o suzbijanju nerastovskog svojstva u Republici Hrvatskoj.

Velike promjene oko izgradnji farmi

U sklopu Savjetovanja bit će održano i predavanje o kakvoći svinjskih trupova i mesa za preradu u tradicionalne mesne proizvode te o fleksibilizaciji propisa za odobrene objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Predstavit će se rezultati i trendovi svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj za proteklu godinu te novosti iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

"Odjel za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne agencije, djelatnici kojih nema puno, bez obzira na krivo mišljenje javnosti o tome, svesrdno se trude ne bi li organizirali ovakvo savjetovanje s obzirom da se primijetilo da našim proizvođačima trebaju ovakvi susreti", poručila je Marija Vukobratović, ravnateljica HPA. Prema riječima Marka Dražetića, savjetnika ministra poljoprivrede, u domaćem svinjogojstvu dogodile su se velike promjene oko izgradnji farmi dok su svinjogojci proizvodili, a da nisu imali sigurno tržište. Svinjogojce je pozvao da rade na projektima za povlačenjem sredstava iz EU fondova, da se organiziraju u klastere i više pozornosti posvete boljoj organizaciji, managementu i marketingu.

Pokrivamo 30 do 40% domaćih potreba

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2014. godini u Hrvatskoj je evidentirano 99 tisuća krmača i negativan trend pada broja krmača koji traje još od 2004. godine. Tako je prošle godine u usporedbi s 2013. godinom, broj krmača bio manji za 7.000.

"I treba hitno nešto činiti jer imamo samo 30 do 40% dostatnosti proizvodnje za domaće tržište. Nacionalna je sramota da ne možemo nahraniti svoj narod sa svinjetinom koja je tradicionalna hrana u Republici Hrvatskoj“, poručio je predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Stjepan Kušec dodavši kako tržišna prodaja svinjetine u Hrvatskoj ne funkcionira. Najveći krivac za takvo stanje, prema njegovom mišljenju je pretjerani uvoz svinjetine koja je preplavila hrvatsko tržište. "Ne može se dogoditi da se domaći pršuti rade o buteva svinja iz izvoza. A to se u Hrvatskoj događa", kazao je Kušec založivši se za udruživanje svinjogojaca u primjerice klastere, ali uz uvjet da se točno vidi koja bi konkretna korist bila od klastera kako se ne bi dogodilo da se u posao udruživanja krene, a onda se ispostavi naknadno kako sve skupa ne daje rezultate.

Konkretna korist od klastera!

Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županiej Andrija Matić uvjeren je pak kako su klasteri, poput vukovarsko-srijemskog klastera proizvođača svinja, budućnost hrvatskog svinjogojstva te se uz njihovu pomoć može značajno povećati genski potencijal svinja u Hrvatskoj. Matić očekuje kako bi se klasteru moglo pridružiti pedesetak vukovarsko-srijemskih svinjogojaca, što bi bilo dosta da postanu respektabilna snaga na tržištu.

Uslijedila su izlaganja brojnih sudionika. Željko Mahnet govorio je o radu Odjela za razvoj svinjogojstva HPA, Goran Jančo o mliječnosti krmača, a Danijel Karolyi o kakvoći svinjskih trupova i mesa za preradu u tradicionalne mesne proizvode. Dubravko Škorput izlagao je na temu upravljanja farmom krmača visoke plodnosti, Antun Kostelić o uzrocima poremećaja u reprodukciji nazimica i krmača, Snježana Lugarić na temu novih propisa o nacionalnim mjerama za prilagodbu zahtjeva utvrđenih propisima o hrani za odobrene objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, dok je Sanja Balaš Krnjić izlagala o tome zašto analizirati uzorke krmiva u hranidbi svinja. U poslijepodnevnom dijelu savjetovanja bila su najavljena izlaganja Gorana Kiša o suočavanju s mikotoksinima u hranidbi svinja, Krešimira Salajpala na temu "Što poduzeti u uvjetima izloženosti riziku od smanjenog unosa hrane" i gosta iz Austrije, Hansa Petera Bäcka na temu "Europsko tržište svinja - novi trendovi i izazovi".

Drugi dan savjetovanja obilježit će izlaganja Borisa Lukića koji će govoriti o mogućnostima suzbijanja nerastovskog svojstva u Republici Hrvatskoj, Tanje Kreiner o tome kako živjeti i boriti se protiv PRRS-a, Danijela Karolyija o kakvoći svinjskih trupova i mesa za preradu u tradicionalne mesne proizvode te Snježane Lugarić na temu "Novi propisi o nacionalnim mjerama za prilagodbu zahtjeva utvrđenih propisima o hrani za odobrene objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla".


Tagovi

Savjetovanje Uzgajivači Svinjogojci Svinje Vinkovci Hrvatska poljoprivredna agencija Središnji savez Udruga uzgajivača svinja Klasteri Udruživanje Uvoz Reprodukcija Farme Tržište Predavači Marija Vukobratović Marko Dražetić Stjepan Kušec


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.