Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beljski kompleks Mitrovac
  • 03.03.2015. 12:20

Uspješna sinergija stočarstva, energetike i povrćarstva!

Završen jedan od najvećih Agrokorovih projekata ulaganja u domaću poljoprivredu. Beljski kompleks Mitrovac primjer je uspješne sinergije stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća.

  • 489
  • 67
  • 0

Završen je kompleks na Belju u baranjskom Mitrovcu vrijedan 220 milijuna kuna. Ovdje se nalazi najveća hrvatska farma mliječnih krava kapaciteta 2.000 grla, bioplinska elektrana snage 2 MW električne i 12,4 MW toplinske energije, ali i 4,5 hektara staklenika u kojima se tijekom cijele godine proizvodi grapolo rajčica.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija Agrokora u hrvatsku poljoprivredu. Dok se na samoj farmi godišnje proizvede više od 15 milijuna litara mlijeka - što je oko 9.500 litara po svakoj kravi, u stakleniku je lani proizvedeno oko 2.800 tona rajčica u hidroponskom načinu uzgoja. Mitrovac je, inače, jedna od šest mliječnih farmi na Belju gdje će se ove godine proizvesti ukupno 32 milijuna litara mlijeka. Kompleks funkcionira na način da je bioplinska elektrana povezana s farmom krava, a istovremeno služi i za zagrijavanje najveće staklene površine od 4,5 hektara u kojem se proizvode grapolo rajčice.

Iz Uprave Belja poručuju kako je postignuto sinergijsko djelovanje kao primjer održivosti poljoprivredne proizvodnje jer farma osigurava dio sirovina potrebnih za proizvodnju bioplina, a elektrana proizvodi električnu i toplinsku energiju.

"Bioplinska elektrana na Mitrovcu kojom upravlja Agrokor energija predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi realizaciji zajedničke EU energetske politike izražene kao 3x20 %", rekao je Herman Seidl, direktor Agrokor energije dok je Dalibor Poznić, predsjednik Uprave Belja dodao kako je kompleks Mitrovac pravi primjer održive poljoprivrede.

"Upravo kroz ovaj projekt prezentiramo uspješno sinergijsko djelovanje jer farma osigurava dio sirovina potrebnih za proizvodnju bioplina, bioplinska elektrana proizvodi električnu i toplinsku energiju, a staklenik koristi toplinsku energiju za cjelogodišnju proizvodnju rajčica", objasnio je Poznić.

Pored Mitrovca, Agrokor već ima dvije bioplinske elektrane, a gradi ih se još isto toliko, tako da će uskoro proizvoditi 80.000 MWh električne energije godišnje uz ukupan kapacitet od desetak MW na svim elektranama. Kompleks je otvorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.


Tagovi

Belje Agrokor Kompleks Mitrovac Projekt Dalibor Poznić Krave Farma Ivan Vrdoljak


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.