Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obitelj Ribičić
  • 30.09.2015. 11:20

Uspjeh je na selu

Ivica Ribičić naglašava kako trenutačnim stanjem u poljoprivredi, kao i većina njegovih sumještana, nije zadovoljan. No, ističe da mu zbog napretka, kvalitete i brojnih nagrada sa stočarskih izložbi, motivacije ne nedostaje.

  • 672
  • 104
  • 0

U obitelji Ribičić iz Grabarja, čak četiri generacije žive isključivo od poljoprivrede, čime dokazuju da se unatoč mnogim problemima na selu može uspjeti. Svakodnevno brinu o 80 svinja, 45 goveda i tri konja.

Na 50 hektara zemljišta uzgajaju ratarske kulture, a sve odluke donosi predstavnik treće generacije. "Moja obitelj se već desetljećima bavi poljoprivredom, ali kako to ide na selu s koljena na koljeno, došlo je vrijeme da preuzmem gospodarstvo. Prije osam godina stekao sam povjerenje svojih ukućana i postao glava svega", kaže Ivica Ribičić.

Obitelj Ribičić

Motivacije ne nedostaje

Naš sugovornik naglašava kako trenutačnim stanjem u poljoprivredi, kao i većina njegovih sumještana, nije zadovoljan. No, ističe da mu zbog napretka, kvalitete i brojnih nagrada sa stočarskih izložbi, motivacije ne nedostaje. Ribičić najviše razmišlja o tome što će ostaviti u nasljeđe svojim sinovima.

"Što god da radimo, u tome se želimo i dokazati. Nemamo megalomanske ciljeve, no želja nam je usavršiti gospodarstvo, otvoriti mini siranu te se posvetiti proizvodnji kulena na tradicionalan način. U planu nam je nabaviti i crne slavonske svinje kako bi imali negdje prezentirati rezultate svog rada, ali i da bi gospodarstvo uvrstili u dio turističke ponude Zlatne doline, obnavljamo jednu stariju kuću. No, najviše me smeta što kao 35-godišnjak nemam pravo na potporu za mlade poljoprivrednike jer sam nositelj gospodarstva dulje od pet godina", otkriva naš sugovornik.

Najuzornija žena i najbolji OPG

Marija Ribičić

Kao priznanje za svoj rad, junaci naše priče predstavljali su Požeško-slavonsku županiju na izboru najboljeg hrvatskog OPG-a koji je održan u Drinovcima pokraj Drniša. "Kada je riječ o konkurenciji, sve je stvar ukusa. Tri žene prođu ulicom, jedna ima plavu haljinu, druga crvenu, treća zelenu. Svakoj stoji drugačije određena boja i neka je nekome ljepša", naglašava Ribičić.

Uz bavljenje stočarstvom i ratarstvom, članovi ove obitelji posvetili su se tradiciji, običajima te folkloru. Stoga ne čudi ni lenta najuzornije seoske žene Požeško-slavonske županije koja je Ivičinoj supruzi osigurala sudjelovanje na državnom izboru.

"Ugostili smo stručni žiri koji se sastojao od pet članova. Pogledali su čime se sve bavimo i donijeli odluku o daljnjem sudjelovanju. Na samom natjecanju predstavila sam se s tradicionalnim slavonskim delicijama te ručnim radovima koje sam izradila na tkalačkom stanu. Ništa od toga mi nije bilo teško jer volim i njegujem tradiciju", zaključuje Marija Ribičić.


Tagovi

Ivica Ribičić Marija Ribičić Požeško-slavonska županija Stočarstvo Seoski turizam Nauzornija žena Kulen Fajferica Zlatna dolina Goveda Svinje Kulen Folklor Tradicija


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]