Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 24.11.2015. 13:35

Uskoro isplata potpora vlasnicima konja

Ovih se dana očekuje objavljivanje pravilnika prema kojemu će vlasnici konja do 04. prosinca moći podnijeti zahtjev za isplatu potpora.

  • 1.219
  • 213
  • 0

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju potencijalne korisnike i zainteresiranu javnost da je Vlada RH 30. srpnja 2015. godine, donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine (u prilogu ispod teksta).

U skladu s tim, ministarstvo je osnovalo povjerenstvo i sa zainteresiranim stranama izradilo pravilnik o provedbi spomenutih mjera koji će uskoro biti objavljen. Njime se propisuju uvjeti i načini za ostvarivanje prava na novčanu potporu u sektoru konjogojstva u 2015. godini.

Mjere čija se provedba propisuje

Poboljšanje učinkovitosti provedbe uzgojnog programa koja se sastoji se od dvije podmjere:

  • Potpora provedbi ocjene mladih grla (eksterijer, performance test),
  • Potpora organizaciji konjičkih sportskih natjecanja (Nacionalnog kupa/prvenstva u preponskom jahanju, prvenstvenih natjecanja u daljinskom jahanju).

Potpora uzgoju programom predviđenih pasmina i uzgojnih tipova konja u prirodnom pripustu koja se sastoji se od dvije podmjere:

  • Potpora uzgoju ženskih rasplodnih grla u prirodnom pripustu,
  • Potpora uzgoju muških rasplodnih grla u prirodnom pripustu.

Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na godišnjoj razini za kalendarsko razdoblje od 15. studenoga 2014. godine do 15. studenoga 2015. godine. Rok je 04. prosinca 2015. godine. Obrazac zahtjeva bit će u prilogu pravilnika kao i dodatni dokumenti.

Predviđeni korisnici potpora u 2015. godini

  • vlasnici konja (muških i ženskih uzgojno valjanih grla),
  • uzgojne organizacije kojima je Ministarstvo poljoprivrede izdalo suglasnost za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja, koja vode matičnu knjigu za dotičnu pasminu ili uzgojni tip konja te čija su grla upisana u Središnji registar kopitara i
  • konjički klubovi, članovi Hrvatskog konjičkog saveza.

Ukupna sredstva predviđena Nacionalnim programom za potporu u 2015. godini iznose 479.000,00 kuna.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Vlada RH Nacionalni program Toplokrvne pasmine Uzgojni tipovi Konji Pravilnik Konjogojstvo Mlada grla Konjička natjecanja Prirodni pripust Rasplodna grla Agencija za plaćanja Vlasnici konja Uzgojne organizacije


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]