Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna dodjela zemljišta
  • 27.07.2015. 10:15

Umjesto livada - dobio ribnjak i šikare!

Mnogi stočari očekivali su kako će izravna dodjela zemljišta riješiti njihove probleme s nedostatkom obradivih površina. No, nada se ponekad pretvori u nešto sasvim drugo.

  • 626
  • 41
  • 0

Mnogi stočari očekivali su kako će izravna dodjela zemljišta riješiti njihove probleme s nedostatkom obradivih površina. No, nada se ponekad pretvori u nešto sasvim drugo.

"Od 51 hektar koliko smo trebali dobiti, dobili smo u 101 parceli u šest katastarskih općina, u krugu od 35km. Parcela od 200 kvadrata je najmanja među njima. Dodijelili su nam ribnjake ribičkog društva koji su tu 40 godina, pa i neke vinograde", kaže Tihomir Strapač iz Lukača koji obrađuje 55 hektara zemljišta i ima 167 grla goveda, pa mu je potrebno još toliko da bi zadovoljio uvjete Nitratne direktive.

Kažnjeni od države?

"U ugovoru stoji kako u roku od dvije godine moramo zemljište privesti kulturi, a gdje je šikara - privođenje kulturi iziskuje puno troškova i rada. Uz to, trebam plaćati najam zemljišta 700 kn/ha u idućih 10 godina, dok veliki sustavi plaćaju 200 do 300 kuna po hektaru za najam zemljišta koje imaju u koncesiji na 30 godina, i mi bi s njima trebali biti konkurentni?", pita se Tihomir u nevjerici navodeći kako su stočari kažnjeni, a ne pomognuti od strane države.

Kako bi nahranili 91 grlo stoke, članovima obitelji Majetić nedostaje 25 hektara zemljišta. No, od dodijeljenih 30 hektara, što je nešto više od očekivanog, nisu uzeli ništa. "Dodijeljene su nam močvare, šume, šikare. Troškovi za dovođenje ovakvog zemljišta u operativno stanje, jednostavno su preveliki", kaže mladi poljoprivrednik Josip Majetić koji razmišlja i o odlasku iz zemlje i napuštanju poljoprivrede jer ovakve uvjete smatra nemogućima za održavanje proizvodnje i rad kojim se bave cijeli život.

Uvoznici stoke dobivaju najveću količinu zemlje

Miroslav Kovač, tajnik Udruge Život, koja je već poznata po raznim istupima svojih obespravljenih članova, većinom stočara, kaže da su se njihova predviđanja o dodjeli zemljišta većinom obistinila. "Znali smo kako se kod nas donose odluke, kada većinom ne postoje nikakvi kriteriji o tome tko je u Hrvatskoj stočar. Takav obiman posao dodjele zemljišta tolikom broju poljoprivrednika nije moguće napraviti u tako kratkom vremenu, osim ako tu nema malverzacija. Tako je i bilo. Oni koji se bave uvozom stoke u Hrvatsku dobili su velike količine zemljišta, a ta saga se nastavlja i dalje."


Tagovi

Tihomir Strapač Josip Majetić Miroslav Kovač Udruga Život Poljoprivredno zemljište Goveda Nitratna direktiva Privođenje kulture Veliki sustavi Izravna dodjela zemljišta Zakup zemllljišta Uvoz stoke Koncesija Miroslav Kovač Uvoznici stoke


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]