Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podolsko govedo
  • 14.04.2018. 16:30

Ugrožena populacija Slavonsko-srijemskog podolca, trenutno imamo svega 200 krava

Hrvatska izvorna pasmina goveda pripada u skupinu kritično ugroženih pasmina, čulo se na skupštini Udruge uzgajivača Slavonsko-srijemskog podolca.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 856
  • 80
  • 0

Populacija Slavonsko-srijemskog podolca trenutno broji samo 200-tinjak krava, koje se uzgajaju u nešto više od 30-tak stada. U uzgoju prevladava prirodni pripust, te je korištenost bikova iz malog broja aktivnih linija jedan od problema pri provedbi uzgojnog programa, čulo se na godišnjoj skupštini Udruge uzgajivača Slavonsko-srijemskog podolca u Slavonskom Brodu.

Iz tog razloga, Udruga je tijekom 2017. pokrenula projekt uvođenja nove linije bikova putem umjetnog osjemenjivanja, koji je djelomično sufinanciran sredstvima Ministarstva poljoprivrede kroz aktivnost sufinanciranja rada uzgojnih organizacija.  Za partnera u projektu je odabran AgroVet (Belje d.d.), jer njihovo stado ima najviše rodova krava i pokazali su spremnost da obave umjetno osjemenjivanje odabranih krava. Tako je u 2017. godini 15 krava umjetno osjemenjeno bikom iz nove linije, a projekt će biti nastavljen i u 2018. godini. Kao rezultat projekta očekuje se dobivanje većeg broja bičića iz nove linije, te njihovo plansko korištenje u drugim većim stadima.

Slavonsko srijemski podolac - ljubav i strast Slukinih

Na skupštini, na kojoj se okupilo više od 20 uzgajivača ove hrvatske izvorne i ugrožene pasmine goveda, koja prema efektivnoj veličini populacije pripada u skupinu kritično ugroženih pasmina, prezentirane su najvažnije odrednice novog uzgojnog programa, koji uvažava nove okolnosti nastale zbog ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i primjenu nove zootehničke regulative.

"Novi uzgojni program predviđa sustavno genotipiziranje teladi i ocjenu vanjštine prvotelki, a kao krajnji cilj očekuje se povećanje populacije. Veliki značaj se pridaje promociji pasmine i brendiranju goveđih proizvoda (npr. goveđe meso s pašnjaka vrhunske kvalitete). Na skupštini je podržana inicijativa za osnivanjem Saveza uzgajivača izvornih pasmina, čiji je glavni zadatak snažnije zastupanje interesa uzgajivača hrvatskih izvornih pasmina", zaključuje se na stranici Hrvatske poljoprivredne agencije ispred koje je u radu skupštine sudjelovao Zdenko Ivkić, načelnik Službe za razvoj govedarstva, koji je ujedno i voditelj uzgojnog programa ove pasmine. 


Tagovi

Slavonsko-srijemski podolac Autohtona pasmina Goveda Ugroženi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?