Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antraks
  • 27.08.2015. 13:50

U Sloveniji goveda zaražena antraksom!

Zbog bolesti koja je uzrokom smrti sedam krava, područje će biti pod kontrolom 50 godina!

Foto: pixabay.com
  • 322
  • 57
  • 0

Na jednom od bivših državnih pašnjaka u Bistri, sada u vlasništvu zemljišta banke, blizu slovenske Postojne, prošli je tjedan uginulo sedam teladi iz stada od ukupno 43 životinje, a laboratorijskim analizama je potvrđeno da su bolovala od bedrenice (antraksa).

Zbog toga su poduzete sve potrebne mjere za iskorjenjivanje te bolesti i suzbijanje njezina širenja, a o svemu je obaviještena i Europska komisija, potvrdilo je u srijedu slovensko ministarstvo poljoprivrede.

21 OPG na zaraženom području

Predviđa se cijepljenje životinja na širem području na kojemu se pojavio antraks. Na njemu je registrirano 21 poljoprivredno gospodarstvo s 880 goveda, pet gospodarstava koja drže svinje, te četiri gospodarstva koja se bave uzgojem ovaca i koza.

Budući da antraks spada u skupinu zoonoza, zaraznih bolesti zajedničkih životinjama i ljudima, može se prenijeti i na čovjeka te je o slučaju obaviještena i zdravstvena služba, a svi koji su bili u kontaktu s oboljelim životinjama upućeni su na zdravstveni pregled.

Pašnjak na kojemu su bile uginule životinje poplavno je područje koje do sada nije bilo uključeno u područja s pojavom antraksa koja se moraju nadzirati 50 godina nakon otkrivanja te bolesti, a pretpostavlja se da su spore te bolesti prenesene vodom. Zato se ne isključuje da bi u budućnosti na tom području moglo biti još slučajeva bolesti.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Anatraks Zoonoza Cijepljenje Poplavno područje Goveda Nadzor Slovenija Europska komisija Slovensko ministarstvo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)