Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Sirek
  • 30.09.2015. 11:50

U okolici Zagreba otvorene ceste sira!

U Kusanovcu, mjestu u Zagrebačkoj županiji, otvorena cesta sira. Prva, no nikako i posljednja, jer ovo je tek početak projekta koji bi trebao rezultirati povećanom kupnjom sireva na kućnim pragovima proizvođača.

Foto: Zagrebačka županija
  • 332
  • 52
  • 0

Osim vinskih, Zagrebačka županija i grad Zagreb od sada imaju i ceste sira. U taj projekt zagrebačke regije, promoviran u mjestu Kusanovcu u općini Brckovljani, na obiteljskome gospodarastvu Romine Zadravec i Melite Jadanec Čutura, uključeno je 12 proizvođača sira s prostora županije i grada Zagreba. Svi imaju registrirane mini sirane, a od ovoga projekta očekuju povećanje prodaje na kućnome pragu. Uz podršku Savjetodavne službe, Grada i Županije, projekt je provela Udruga malih sirara Zagrebačke županije Sirek.

Ceste sira pridonijet će povećanju prodaje na kućnome pragu

"Županija i Grad dali su vjetar u leđa ovome projektu. A nama malim sirarima, to puno znači, jer nam je prodaja na kućnome pragu jako važna", istaknula je Romina Zadravec, predsjednica Udruge Sirek. Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, podsjetio je da stočarska i proizvodnja mlijeka stagniraju.

Proizvođačima mlijeka i sira pomažemo da opstanu

"Na razne načine pomažemo poljoprivredne proizvođače da opstanu i budu konkurentniji na tržištu. Kroz ovakve projekte, kakav je cesta sira, proizvođačima želimo pomoći da povećaju dohotak, ali isto tako pokušavamo i zadržati barem neke mlade obitelji na njihovim gospodarstvima. Ovaj projekt omogućava proizvođačima direktnu prodaju na kućnome pragu, a potrošačima da dođu na gospodarstvo gdje se odvija proizvodnja, da kušaju sir i kupe ga", kazao je župan Kožić, te dodao kako je ovim projektom otvoren i novi segment turističke ponude ove županije.

Pokušavajući ublažiti trendove opadanja mljekarske proizvodnje, Zagrebačka županija ulaže značajna sredstva u razvoj i unapređenje konkurentnosti stočarske proizvodnje, u prvome redu mljekarstva. Budući da proizvodnja sireva, na ovome području ima dugu tradiciju, ulaganja daju rezultate. Danas je tako, Zagrebačka županija poznata i po proizvodnji tradicijskih sireva kao i raznih prerađevina od mlijeka poput vrhnja, jogurta i sirnih namaza.

Foto: Zagrebačka županija


Fotoprilog


Tagovi

Zagrebačka županija Zagreb Ceste sira Kusanovec Brckovljani Romina Zadravec Melita Jadanec Čutura Proizvođači sira Prodaja Kućni prag Mini sirane Udruga malih sirara Sirek Stjepan Kožić Stočarstvo Proizvodnja mlijeka Stagnacija Dohodak


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.