Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi mljekarskog sektora
  • 11.04.2016. 11:30

Traži se revizija pravilnika o mlijeku!

Proizvođačke organizacije mljekara Drava-Sava i UPOCentar-Simentalac održale su hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede potaknute teškim stanjem u mljekarstvu na koji upućuju već duže vrijeme.

Foto: Udruga OPG-a Hrvatske
  • 792
  • 42
  • 0

Zbog nagomilanih problema u mljekarskom sektoru, depresije proizvodnje i nesmiljenog nestajanja uzgajivača i proizvođača, u našoj zemlji kriza dotiče svoje dno.

Prenosimo izvješće s hitnog sastanka proizvođačkih organizacija mljekara UPOcentar-Simentalac i PO Drava-Sava održanog u uredu pomoćnika ministra poljoprivrede.

Traže se promjene u Pravilnicima

Pomoćnik i njegov tim upoznati su prijedlozima PO mljekara koji datiraju od 02.03.2016. godine kada se u Ministarstvu održao sastanak s ministrom poljoprivrede uz prisustvo ostalih aktera proizvodnje mlijeka (Saveza i Udruga) te sastanka Saborskog odbora za poljoprivredu održanog 18.03.2016, saznajemo iz izvješća. Predstavnici PO mljekara upoznali su tim pomoćnika ministra sa detaljima, pozvali se na članke i definirane činjenice iz hrvatskih pravilnika, ali i EU Uredbi.

Traže se promjene u Pravilnicima koje su izuzetno restriktivne prema proizvođačima mlijeka i nisu mijenjane dugi niz godina, iako se isto tražilo od strane proizvođača već u nekoliko navrata, od 2010. godine kada je kriza rezultirala velikim prosvjedima mljekara.

Nema zapreka donošenju odluke o obveznim ugovornim odnosima

Nakon ulaska u EU, Hrvatska je dobila dodatnih instrumenata zaštite i reguliranja tržišta u mliječnom sektoru, istaknuli su predstavnici PO prisutni na sastanku, a koji se ne koriste u praksi na prostoru države.

PO su izrazile svoje nezadovoljstvo neaktiviranjem instrumenta obveznih ugovornih odnosa na tržištu mlijeka od strane Ministarstva, iako za to ne postoje nikakve prepreke unutar Zakonodavnih okvira. Isto tako, ne mogu se složiti sa tumačenjem pravne služba Ministarstva o nemogućnosti pokretanja instrumenta (donošenje odluke za područje naše države kao članice EU) obveznih ugovornih odnosa, što su tijekom sastanka iznijeli predstavnici Ministarstva.

Prema predstavnicima PO, nema zapreka donošenju odluke o obveznim ugovornim odnosima, što su na samom sastanku potkrijepili pročitavši Uredbu EU.

Doneseni zaključci na sastanku

Na inicijativu predstavnika PO mljekara prisutnih na sastanku, doneseni su zaključci da je u tjednu od 18. do 22.04.2016. potrebno održati radionicu na temu Revizije važećih Pravilnika o mlijeku, ali i aktivaciju dokinutih. Zatim je zaključeno da će materijale za radionicu i pozive uputiti Ministarstvo poljoprivrede na vrijeme kako bi se prisutni mogli pripremiti i da će do radionice Ministarstvo poljoprivrede pripremiti prijedlog Odluke o pisanim ponudama ugovora od strane kupca mlijeka prema proizvođačima.

Ozbiljnosti situacije, a bez rješenja, vodi nas još dublje u krizu proizvodnje mlijeka u zemlji, piše Miroslav Kovač, voditelj PO UPOCentar - Simentalac. Čekanja, odugovlačenja i nerješavanja mogućeg, od strane administracije, a kako bi se pomoglo svim mogućim instrumentima proizvodnji mlijeka u nas, nosi sa sobom izuzetno veliku odgovornost. Isto se odnosi i na proteklo vrijeme.

Foto: Udruga OPG-a Hrvatske "Život"


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Stočari Mljekarski sektor Sastanak Pomoćnik ministra Tržište Kriza Prosvjedi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)