Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupujmo hrvatsko
  • 07.12.2016. 17:25

Tolušić: Hrvatski peradari su primjer drugima

Mi vjerujemo deklaracijama na proizvodima koji dolaze izvana jer su oni isti na razini cijele EU, ali to ne znači da ne bismo trebali poboljšati kvalitetu naših inspekcija i poraditi više na zdravstvenoj ispravnosti!

  • 4.228
  • 432
  • 0

Nakon afere salmonela koja je potresla hrvatsko tržište mesa, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić krenuo je u obilazak peradarskih farmi na sjeveru Hrvatske kako bi građanima ukazao na kvalitetu proizvodnje mesa u Hrvatskoj:

"Nažalost, posljednjih nekoliko tjedana smo svjedoci da je velika količina mesa koja je na hrvatsko tržište došla iz inozemstva bila zdravstveno neispravno. To je razlog zbog čega smo ovdje danas, u društvu hrvatskih proizvođača. Za razliku od robe iz uvoza, ovdje za svako pile, za svako jaje znate odakle je došlo. Znate za svaki gram hrane s kojima se ovi pilići hrane, svaki metar puta od farme do klaonice i znate svaki centimetar puta tog svježe zaklanog pileta do dolaska u trgovinu", rekao je ministar.

OPG Mario Magdalenić prva destinacija ministra

Tolušić je posjet peradarskim farmama započeo u Šemovcu, na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) Marija Magdalenića, koji je izgradnju svoje farme na kojoj se nalazi 22 tisuće pilića financirao iz sredstava IPARD-a, i koji ponosno kaže kako na njegovoj farmi nije zabilježen nijedan slučaj salmonele.

Ministar Tolušić u obilasku peradarskih farmi!

"U ovaj objekt možemo ući samo ja i veterinar koji jednom u toku turnusa dolazi uzeti uzorak izmeta koji se poslije šalje na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Institut je taj koji meni daje putovnicu zahvaljujući kojoj pilići mogu otići u klaonicu. Sama farma je koncipirana na način da osigurava maksimalnu zaštitu od mogućih prijenosnika bolesti."

Razlika u cijeni između domaćeg i uvoznog

Ministar Tolušić se i ovaj put osvrnuo na razliku u cijeni između domaćeg i uvezenog mesa:

"Ako je strano meso dva puta jeftinije od hrvatskog, kupac bi se trebao zapitati zašto je tako jer postoji razlog zašto je nešto jeftino i zašto je nešto skupo. Mi ne možemo niti želimo zabraniti uvoz, ali moramo se pobrinuti da hrvatski građani jedu kvalitetne i zdravstveno ispravne proizvode Cilj nam je osigurati istu kvalitetu kod uvezenog mesa kao što je već imamo kod hrvatskog mesa, što sad nije slučaj."

Što više hrvatskih proizvoda na policama

Na pitanje je li posljednja afera utjecala na prodaju mesa u Hrvatskoj ministar se samo nasmijao rekavši kako je prema podacima koje on ima utjecala nešto na prodaju piletine, ali kako se njemu čini nitko nije ništa smršavio jer ljudi i dalje jedu kao i prije:

"Možda ne jedu piletinu, ali jedu svinjetinu i neke druge proizvode. Uostalom nije važno odakle se jede, već da se jede kvalitetno i zdravstveno ispravno. Mi vjerujemo deklaracijama na proizvodima koji dolaze izvana jer su oni isti na razini cijele EU, ali to ne znači da ne bismo trebali poboljšati kvalitetu naših inspekcija i poraditi više na zdravstvenoj ispravnosti namirnica jer očito je to potrebno", zaključio je ministar koji je na kraju posjeta peradarskim farmama poručio svima neka kupuju hrvatsko:

"Imamo zdravstveno ispravno meso, i što više hrvatskih proizvoda bude na policama naših trgovina to će se cijela Hrvatska bolje i kvalitetnije razvijati."


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Tomislav Tolušić Salmonela Peradarstvo


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/