Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neisplativost proizvodnje
  • 09.09.2014. 09:35

Tko će kome u EU proliti mlijeko?

Razlika između troškova proizvodnje i cijena sirovog mlijeka na EU farmama raste! Prosječan iznos pokrivenih troškova proizvodnje u Njemačkoj iznosi 88 - a deficit proizvodnje čak 12 posto. O isplativosti mljekari mogu samo sanjati. Što tek očekuje Hrvatsku?

Foto: depositphotos.com
  • 1.184
  • 154
  • 0

Kako se čini prema najnovijim podacima istraživanja troškova proizvodnje mlijeka, koje je proveo njemački Zavod za agrarnu sociologiju i poljoprivredu, troškovi proizvodnje u mljekarskom sektoru u travnju 2014. dosegnuli su 45,95 ct/kg, dok je istovremeno cijena mlijeka na farmama pala na 40,60 ct/kg. Istraživanje je bazirano na podacima institucija Europske komisije (Farm Accountancy Data Network - FADN).

Eskalacija loše situacije u mljekarskom sektoru tek se očekuje

Postavlja se pitanje isplativosti proizvodnje i sve opet pada na leđa njemačkih proizvođača koji ne mogu pokriti troškove, a u gubitku su više od 5 centi po kilogramu. U siječnju 2014., troškovi proizvodnje bili su 45,16 centi, a cijena mlijeka na farmama (bez troškova transporta na druga mjesta prodaje) iznosila je 41,46 ct/kg. Nešto bolje nego sada, ali i dalje obeshrabrujuće.

Spomenuto istraživanje, kako prenosi European Milk Board i MEG Milch Board, također pokazuje troškove proizvodnje po određenim regijama. Iznimno visoke troškove od 51,06 ct/kg, bilježi južna regija (Saarland, Bavarska, Baden-Württemberg, Rhineland-Palatinate, Hesse). U istočnoj regiji Njemačke (Thuringia, Saxony, Saxony-Anhalt, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern), troškovi u travnju 2014. iznosili su pak 43,52 ct/kg, a na sjeveru (North Rhine-Westphalia, Lower Saxony, Schleswig-Holstein) 40,95 centi po kilogramu mlijeka.

Prosječan iznos pokrivenih troškova je 88 % - deficit proizvodnje iznosi 12 %

Za travanj 2014., određen je odnos između troškova i cijene, a MEG Milch Board otkriva da je prosječan iznos pokrivenih troškova proizvodnje samo 88 %, dok deficit iznosi zabrinjavajućih 12 %. Prema riječima predsjednika EMB-a, Romualda Schabera, činjenica da razlika između troškova proizvodnje i cijene mlijeka raste, ne predstavlja kratkoročan fenomen. "Proizvođači se suočavaju s teškom situacijom već duže vrijeme. I nažalost, tek očekujemo eskalaciju situacije."

Ruske sankcije otežavaju mljekarima - bez intervencije nema pomaka!

EU treba efikasne mjere kako bi proizvodnju mlijeka zadržala na dostatnoj razini. "Situacija na europskom tržištu već je kritična, a zbog ruskih sankcija pritisak je još i veći", objašnjava Romuald Schaber, referirajući se na probleme u mliječnom sektoru. Potrebno je uspostaviti nadzornu agenciju, koja bi regulirala zalihe, kako bi naposljetku i dopustila proizvođačima da dosegnu cijenu koja pokriva trošak proizvodnje. "Bez intervencije nadzorne agencije, mliječni sektor neće moći reagirati adekvatno u nadolazećim situacijama", kaže Schaber.

Na tržištu EU ostat će između četiri i pet milijardi kilograma mlijeka koje se izvozilo u Rusiju.

Na temelju ovog istraživanja, MEG Milch Board razvio je Milk Marker Index (MMI) koji bilježi trenutne promjene u troškovima proizvodnje (polazna godina 2010. = 100). MMI za travanj 2014. je iznosio 111.

U Hrvatskoj proizvedeno 10 % više mlijeka - ali uzalud

Iako je u Hrvatskoj ukupna količina prikupljenoga kravljeg mlijeka u mjesecu lipnju 2014., u odnosu prema lipnju 2013. veća za 10,1 %, a u usporedbi s prosjekom 2013. čak se bilježi povećanje proizvodnje za 6,4 %, ne može se reći da je situacija povoljna za mljekare. Ipak, u odnosu prema prosjeku 2013. smanjenje se bilježi u proizvodnji mlijeka za piće (za 12 %), maslaca (za 41,8 %) i sira (za 4,5 %). Jedan korak naprijed, dva koraka nazad. Iako smo, nakon dvije godine, uspjeli dovesti proizvodnju mlijeka na farmama u plus, svaki dodatni potres na tržištu to može ponovno ugroziti.

Ukidanje kvota za mlijeko - upitan opstanak malih proizvođača

Europska mljekarska asocijacija (EDA) objavila je i kako se u 2014. godini očekuje značajan porast proizvodnje mlijeka u Europi. Kako će se do kraja ožujka 2015. ukinuti proizvodne kvote za mlijeko, europski će proizvođači koji već sada dramatično povećavaju proizvodnju, svoje proizvode morati negdje plasirati.

Europski i hrvatski proizvođači mlijeka zabrinuti su da će najavljeno ukidanje proizvođačkih kvota za mlijeko dovesti do daljnjeg pada otkupnih cijena i porasta uvoza mlijeka, što će posebno ugroziti opstanak malih proizvođača. Trenutna prosječna otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj, 36,6 eurocenti za litru, i na razini je prosječne cijene u EU.

Želimo li osigurati konkurentnost i rast domaće proizvodnje mlijeka, potrebno je sustavno ulagati u primarni sektor te uvesti hitne mjere kao što su reprogrami kredita, dostupnost zemljišta, redovite isplate poticaja, povećanje likvidnosti i smanjenje troškova poljoprivrednika. Strategija mljekarstva je ništa bez konkurentnosti primarne proizvodnje,a to se jedino može postići povećanjem broja i kvalitete uzgojnih i proizvodnih krava. Naši poljoprivrednici plaćaju PDV na potrošni materijal i inpute (stočna hrana, sjemenje, zaštitna sredstva i gnojiva) 25 %, dok je u većini europskih zemalja definirana međustopa i iznosi od četiri do 11 %. Prijedlog o kojem se otvoreno razgovaralo u Udruzi "Život", bio je da se proizvođačima mlijeka u cijenu mlijeka uključi 5 % PDV-a, ali i smanji PDV na repromaterijal.

Osim problema održivosti proizvodnje, poljoprivrednici moraju u dvije do četiri godine organizirati stočarsku proizvodnju u skladu s odredbama akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla. Kakve ćemo tek tu probleme naći, vidimo također na primjerima zemalja EU.

Nije dovoljno da industrija ulaže napore u obnovu primarne proizvodnje i razvoj čitavog sektora, to mora činiti i Ministarstvo poljoprivrede i ostale institucije u lancu. U partnerskom odnosu.

Koliko ćemo još mlijeka morati proliti? I tko će kome?

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mlijeko Pad cijena Troškovi proizvodnje MED Isplativost Kvote Romuald Schaber Ruske sanckije Inicijativa Mjere MMI Opstanak Porast uvoza PDV Međustopa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer