Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolja
  • 12.11.2016. 13:30

Svinjokolja uz obuku i certifikat!

Predstojeća svinjokolja mora se obavljati uz poštivanje slova zakona koje je Hrvatska preuzela od Europske Unije. Ponajprije je riječ o usmrćivanju životinja bez nepotrebne boli, nelagode i patnje.

Foto: bigstockphoto.com, wrangel
  • 28.178
  • 2.866
  • 0

Iako ove godine nikad nije bilo manje svinja, sezona kolinja je pred vratima posebice u Slavoniji, Zagorju, Dalmaciji odnosno Dalmatinskoj Zagori.

Tradiciju spravljanja mesnih proizvoda pred nastupajuću zimu spomenuti krajevi ne bi preskočili. Čvarci, krvavice, slanina, kobasice samo su dio delicija za koje "svaki kraj ima svoj recept". Svinjokolja je ponajprije u Slavoniji nezamisliva bez popratne rakij(ic)e, nemalo šljivovice, pečenih jetrica, lepinja i krafni. Ipak, spremanje se i prerada mesa za zimsko razdoblje odnosno usmrćivanje životinja ne može obaviti bez pridržavanja slova zakona.

Usmrćivanje životinja uz obuku i certifikat

Posebice, jer klanje više ne može obavljati osoba koja za to nije obučena, odnosno mora imati odrađen tečaj i certifikat, a nadležno je za to Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. Izdavanje potvrde o spomenutom osposobljavanju obavlja Hrvatska veterinarska komora hvk@hvk.hr, telefon (01 /2441 021).

U Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva kažu kako je Hrvatska u potpunosti preuzela zakonodavstvo Europske Unije kojim se određuje zaštita životinja u vrijeme usmrćivanja što uključuje i klanje. Njihova dobrobit pri klanju, kazuje zakon obuhvaća uvjete "zaštite životinja uzgojenih i držanih za proizvodnju mesa, kože, krzna ili drugih proizvoda".

Uključuje to i premještanje životinja, smještaje u odjeljcima, sputavanje, omamljivanje, klanje i usmrćivanje podrazumijevajući i ono u svrhu kontrole bolesti. Europskom je uredbom propisano da klanje životinja (osim peradi, kunića i zečeva) izvan klaonice, koje provodi njihov posjednik ili osoba pod odgovornošću i nadzorom posjednika, a za potrošnju u vlastitom kućanstvu, zahtijeva poštivanje odgovarajućih odredbi.

Pošteda životinja nepotrebe boli, nelagode i patnje

Ponajprije da se životinje mora poštedjeti "svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje" odnosno može ih se zaklati samo nakon omamljivanja s jednom od propisanih metoda, poput pištolja za omamljivanje. Gubitak svijesti i osjeta mora joj se održavati do smrti odnosno životinja mora biti usmrćena "prije nego se počne vraćati svijesti" (Pravilnik o klanju životinja namijenjenih u potrošnji u kućanstvu).

U zakonski propisanom rukovanju s životinjama i njihovom sputavanju zabranjeno ih je vući za uši, udarati nogama, stiskati za oči, savijati i lomiti im repove, koristiti zašiljene štapove i sl. Noge životinja se ne smiju vezati zajedno, a ako je to nužno konopi, užad i sl. mora(ju) biti dosta jaki i dugački.

Elektrošokove za pokretanje životinja treba izbjegavati koliko je to moguće, a naprave koje koriste elektrošokove tj. elektrogoniči mogu se koristiti samo za odrasle svinje i ne duže od jedne sekunde te u odgovarajućim razmacima. Potonji se primjenjuju na stražnje mišiće životinja odnosno u slučaju ako imaju dovoljno mjesta ispred sebe da se pomaknu.

Pištolj nije pouzdan kod velikih svinja

Kada je o pištolju za omamljivanje riječ, treba znati da on nije pouzdan kod velikih svinja, a može biti opasnost za promatrače ako se ne koristi u skladu s uputama. Pri učestaloj se upotrebi može pregrijavati a za njegovo je rukovanje potrebna vještina i obuka. Pištolj se odabire "s obzirom na starost i veličinu životinje", a mora biti u ispravnom radnom stanju i redovito održavan. Ako se potonji koristi jednom dnevno, čistiti se mora svaki dan jer mu se u drugom slučaju djelotvornost smanjuje za 50%. Čuvati se mora na suhom mjestu s odvojenom municijom. Za svinjokolju se doznajemo nerijetko angažiraju i mesari za čiju se potrebu pronese glas, a pojavi se (još uvijek) i pokoji oglas na crno "vršim usluge klanja stoke".

Registar domaćih životinja

U Ministarstvu kažu da se klanje životinja namijenjenih kućanstvu mora evidentirati i u "propisanim registrima domaćih životinja", a ukoliko one nisu pravovaljano usmrćene nadležna je veterinarska inspekcija. Ona tada utvrđuje postoje li na koži stoke ili poslije njenog skidanja krvni podljevi, masnice, lomovi i sl. U resornom ministarstvu ističu kako se moraju poštivati i zahtjevi Uredbe Vijeća Europe koji se odnose na prijevoz životinja do klaonice te obuhvaćaju njihovu sposobnost za prijevoz i planiranje. Ponajprije da "pri dolasku u klaonicu ne čekaju dugo na istovar, da im se zbog vremena osigura dovoljna ventilacija te da se za jakih hladnoća ili vrućina prevoze u odgovarajuće doba dana ili noći".

Uključuje to i odgađanje prijevoza, klimatizirana vozila za prijevoz, osposobljenost vozača i pratitelja odnosno odgovarajuću podnu površinu s obzirom na vrstu i kategoriju životinja koje se prevoze. Kada je riječ o dopremama životinja do klaonica od Mirjane Kurilovčan iz Velike Mlake, vlasnice klaonice "Klaonica 32" (jedna od rijetkih koja je željela pričati) doznajemo da kod njih "svinje obrađuju u tri kategorije: tovljene, odojci i one iznad 125 kg". Registirani su, rekla nam je, za uslugu obrade papkara (svinje, krave, junad, telad) i kopitara (konji), a klanje životinja za fizičke osobe obavljaju dva dana u tjednu.

Za obradu svinja u klaonici predbilježbe tjedan dana prije

Za obradu svinja primaju predbilježbe i tjedan dana prije usluge, a životinje im se tijekom dana trebaju dopremiti od 6 do 10 sati, dok je podizanje mesa dan poslije od 6 do 8 odnosno od 10 do 11 sati. Primaju isključivo one sa zdravstvenim i potrebnim potvrdama veterinara, a kada je o cijenama riječ, naša je sugovornica ustvrdila kako se "one u pravilu znaju".

Foto: bigstockphoto.com, wrangel


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivrede Usmrćivanje Životinja Pištolj Omamljivanje Slavonija Dalmacija Klanje Zakon Europski Svinjokolj Certifikat Obuka Registar Pravilnik


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]