Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje uzgajivača svinja
  • 11.06.2016. 12:00

Svinjogojska proizvodnja 2030. godine

Na do sada najmasovnijem savjetovanju, predavači i stručnjaci za svinjogojsku proizvodnju uzgajivačima su održali predavanja na niz aktualnih tema iz područja svinjogojske proizvodnje.

  • 898
  • 95
  • 0

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, u suradnji sa Središnjim savezom udruga uzgajivača svinja Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, u belomanastirskom hotelu Patria, u petak je započelo dvodnevno, 12. po redu Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.

Na do sada najmasovnijem savjetovanju, predavači i stručnjaci za svinjogojsku proizvodnju uzgajivačima su održali predavanja na niz aktualnih tema iz područja svinjogojske proizvodnje, reprodukcije, hranidbe, uzgoja i držanja svinja, genetike i zdravstvene zaštite.

Revitalizacija uzgoja autohtonih pasmina

Govorilo se i o mogućnostima razvoja svinjogojske proizvodnje s pogledom u 2030. godinu, održivom modelu hrvatskog svinjogojstva, kao i aktivnostima oko revitalizacije uzgoja banijske šare svinje. Predstavljeni su i rezultati velikog europskog projekta TREASURE, koji se bavi održivim lancima proizvodnje svinjskog mesa. Uzgajivače, kojih je iz godine u godinu sve manje, najviše je zanimalo kada će se stati na kraj uvozu jeftinog i nekvalitetnog mesa, te kada će država čitavim nizom mjera pomoći primarnu proizvodnju.

Radi se na poticanju potrošnje domaće svinjetine

Željko Mahnet, načelnik Odjela za svinjogojstvo u HPA, istaknuo je kako HPA maksimalno radi na poticanju potrošnje domaće svinjetine. Prezentirao je primjer Austrije, koja nije među vodećim proizvođačima svinja, ali se uspješno nosi s vlastitom proizvodnjom.

Najveći problemi su tržište i male potpore!

"To su uspjeli zahvaljujući povjerenju domaćih potrošača, koji su svjesni da svaki euro koji ostane u Austriji ima šansu vezati i pokoji daljnji cent", objasnio je. Predsjednik svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije, Goran Jančo, istaknuo je kako situacija uopće nije obećavajuća. Tvrdi kako su uzgajivači, zbog opstanka, prisiljeni biti ekonomisti i pravnici, što bi umjesto njih trebala odraditi država.

Krupnim slovima deklarirano meso

"Netko o nama mora voditi brigu. Država mora smisliti mjere kako bi zaštitila proizvođače svinjskog mesa i mlijeka. Farme propadaju, a država si gomila probleme", kaže Jančo, ističući nedostatak mesne industrije koja je propala zbog prekomjernog uvoza. Kaže kako mora postojati medijator između plave i zelene Hrvatske, te kako mali proizvođač to ne može biti. Govoreći o konkretnim mjerama koje bi država trebala provesti, naglašava kako ih je čitav niz, a među njima izdvaja potrebu za "krupnim slovima" deklarirano meso na policama trgovačkih lanaca, kako bi kupac znao što kupuje i koliko je meso staro. Zalaže se i za nastavak usklađivanja s EU, a pod tim misli na povrat dijela PDV-a uzgajivačima, inpute u proizvodnji i niz drugih.

Pronalazak novih tržišta

"S prijedlozima smo išli u ministarstvo, oni su nas saslušali, ali ništa se nije napravilo", podvlači. S njim se slaže i Sjepan Kušec predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja. Ističe kako broj svinja stalno opada te kako je situacija takva da će ih biti još manje. Tvrdi kako nije upitno znanje hrvatskih uzgajivača, niti broj svinja u uzgoju kod malih OPG-ova, već prekomjerni uvoz svega i svačega.

"Najveći problemi su u tržištu i skoro nikakvim potporama", mišljenja je Kušec. Voditelj službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Dalibor Janda, pak, tvrdi kako je višak svinjskog mesa u EU odraz embarga na izvoz u Rusiju, koja je veliko tržište. Dodao je kako se rješenja pronalaze pronalaskom novih tržišta, poput kineskog i sličnih te izrazio nadu da će u konačnici situacija biti stabilizirana.

"Ministarstvo ubrzano radi na mjerama ruralnog razvoja, a rade se i novi pravilnici. Bit će dodatnih potpora, ali na tome nećemo stati", rekao je, dodavši i kako se mora raditi na kvaliteti onoga što Hrvatska nudi. Prostora, dodaje, ima dosta. Šansu vidi kroz činjenicu što nudimo GMO free robu te kroz autohtone proizvode, među kojima je spomenuo dalmatinske pršute te baranjski i slavonski kulen. Ispitat će i situaciju oko rokova držanja smrznutog mesa. Nekoliko govornika istaknulo je potrebu za udruživanjem u cilju lakšeg nastupa na tržištu.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Uzgajivači svinja


Autor

Nikola Ivić

Više [+]

S dugim novinarskim stažem, Nikola je veliki zaljubljenik u fotografiju i poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/