Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnološka dostignuća
  • 30.01.2016. 15:05

Što krave nose ove sezone?

E-tablete ili kravlje GPS zvono? Normalno je danas da vitalne statistike svojega stada pratite putem pametnih telefona, zalutalu telad pronalazite uz pomoć GPS ogrlice. Očekuje se kako će tržište nosivih uređaja za životinje narasti s oko milijardu na približno 2,5 milijardi dolara do 2025.

Foto: eandt.theiet.org
  • 2.254
  • 178
  • 0

Uzgoj stoke predstavlja jedan od najbržerastućih segmenata na tech tržištu. Danas je postalo normalno da vitalne statistike svojega stada pratite primjerice putem pametnih telefona, zalutalu telad pronalazite uz pomoć GPS ogrlice ili dobivate tekstualne obavijesti kada se pojedina krava vrati u staju.

Prema magazinu Sensors, očekuje se kako će tržište nosivih tehnologija za životinje narasti s oko milijardu na približno 2,5 milijardi dolara do 2025. godine. To je trend širokog pokreta prema preciznoj poljoprivredi, gdje je tehnologija utkana u svaki aspekt života poljoprivrednika: GPS navođeni traktori, robotski muzni strojevi, ali i druge stvari.

To je trend širokog pokreta prema preciznoj poljoprivredi, gdje je tehnologija utkana u svaki aspekt farmerova života: GPS navođeni traktori, roboti za mužnju, ali i druge stvari.

Nosivi elektronički uređaji za stoku

Različiti proizvođači se pitaju: Mogu li si priuštiti ovakvu preciznu poljoprivrednu igricu? A kao drugo, je li ona relevantna za njih? Tu su robotski muzači, nosivi elektročnički uređaji za stoku dizajnirani ponajprije za potrebe velikih mliječnih farmi, ali se svi oni mogu uskladiti i s održivim pristupom. Stoga, ne morate biti pobornikom fancy traktora, ali je moguće da neke najnovije tehnološke trendove iskoristite na svojoj farmi za manje od sedam tisuća kuna.

Podaci se prikupljaju putem solarnih prijemnika

Informacije iz nosivih elektroničkih uređaja prikupljaju se putem solarnih prijemnika montiranih na stajama ili ograđenim pašnjacima, a podaci se potom prenose do centralnog servera. Njih možete pratiti i na svojoj prilagođenoj nadzornoj ploči, dostupnoj putem uredskog računala ili nekog mobilnog uređaja. Ideja je uštedjeti vrijeme, trošak rada i posjete veterinaru, a učinkovitije upravljati svojim životinjama.

Ako ste novi u tome, nerafinirano područje tehnologije može vam zadati glavobolje oko složenih radnji na farmi. No, u teoriji, velika je vrijednost informacija koje vam takvi uređaji mogu pružiti. A ovo su neki od tehnoloških uređaja koji vam mogu pomoći na farmi:

E-oznake za tjelesnu temperaturu

Većina nosivih uređaja za stoku koristi monitore za praćenje njihova zdravstvenog stanja na način da identificira životinje kod kojih nešto nije u redu. Oni mogu smanjiti ovisnost o antibioticima ili spriječiti širenje bolesti među stadom.

TekVet prodaje jednostavan uređaj koji se zakači na uho životinje i mjeri promjenu tjelesne temperature, jedan od prvih simptoma prema kojima se može prepoznati da se tijelo bori s bolešću, crijevnim parazitima, infekcijom dišnih puteva ili zaraze. Suptilne promjene nisu vidljive izvana pa ovaj jednostavni uređaj može biti koristan. Prema TekVet-u, sustavi za 10.000 grla, iz čega je vidljivo da su namijenjeni velikim farmama, koštaju približno 100.000 dolara što bi bilo izjednačano sa samo 10 dolara po svakoj kravi.

E-tablete za praćenje zdravstvenih podataka

Ona zapravo tehnički nije nosiva jer ju krava mora progutati. Vital Herdova e-tableta smjestit će se u burag, jedno od najvećih kravljih želudaca, i zadržati tijekom njezina cijelog životnog vijeka, konstantno šaljući podatke poljoprivredniku putem baznog softverskog oblaka. Slično kao kod FitBita za ljude, e-tableta poznata u stočarstvu kao bolus, prikuplja podatke o tjelesnoj temperaturi, otkucajima srca i brzini disanja, stupnju pH i drugim osnovnim zdravstvenim parametrima te upozorava farmere na nadolazeće zdravstvene probleme.

Veterinari tim podacima mogu pristupiti i na daljinu, kao i ubrzanom procesu dijagnosticiranja i liječenja. Za praćenje vitalnih statistika cijeloga stada, poljoprivrednici su bolje opremljeni kako bi mogli odlučivati. Međutim, farmeri bi trebali malo pričekati da isprobaju e-tabletu na svojem stadu jer je startup kompanija VitalHerd tek u fazi testiranja prvih proizvoda.

Kravlji ovratnik za otkrivanje estrusa

Lely je velika britanska poljoprivredno tehnološka kompanija koja je pionir u području robotske mužnje, a u ponudi ima niz nosivih uređaja za mliječne krave. Njihov robotski sustav ispaše podrazumijeva i nožne narukvice koje u interakciji sa senzorima montiranima na staji i pašnjaku omogućuju praćenje svake junice tijekom dana kako bi bili sigurni da je ona nahranjena i pomužena što je moguće bolje.

Lelyov elektronički ovratnik bilježi tjelesne pokrete koji uključuju mikrofon koji analizira promjene u preživanju-žvakanju, a farmeri su obaviješteni ako je kod pojedinih krava došlo do promjene u razini aktivnosti, što je često znak da nešto nije u redu. Ovratnik je toliko precizan da se može upotrijebiti kako bi se točno odredilo kada je krava ušla u estrus, što je jako važno na farmama gdje je upotrijebljena umjetna oplodnja.

"Interval teljenja je minimaliziran, a troškovi osjemenjivanja značajno smanjeni“, potvrđuje Lelyeva brošura. Njihovi robotski sistemi za mužnju koštaju više od 200.000 dolara, a cijene za ovratnike i druge komponente mogu se dobiti putem kontaktiranja njihovih distributera.

Elektroničke identifikacijske naušnice

Najjednostavnija i najstarija nosiva tehnologija za stoku nije toliko glamurozna, ali je jako praktična. Farmeri u posljednje vrijeme brzo usvajaju elektroničku verziju identifikacijske naušnice koju ima gotovo svaka krava, ovca ili koza. Ona je opremljena Bluetooth štapićem. Svaki puta kada se životinja kupi ili proda, seli na novo polje ili provjerava zdravstvene podatke, oznake se skeniraju, a relevantne informacije snimaju.

Elektronska ID oznaka može se u SAD-u nabaviti za manje od 2 do 3 dolara, a čitač za oko 250 dolara. Ljubitelji sustava za velike operacije mogli bi izdvojiti i peteroznamenkaste cifre, ali će za njih dobiti i dodatne značajke poput GPS tragača, sposobnost istovremenog skeniranja više životinja na udaljenost, kao i opciju elektroničkog pisanja informacija u ID oznaku sa svakim skenom.

Kravlje GPS zvono

Slobodna stoka sklona je gubljenju, a mogu ju napasti i predatori. Ova dva problema jako dobro rješava ovaj tehnologijski uređaj. Iako nisu dostupni u Sjevernoj Americi, južnoafrička tvrtka razvila je ovčji ovratnik koji emitira treptave svjetlosne signale i užasni alarm kada im se približava predator (baziran na promjeni ponašanja ovce).

Švicarsko istraživanje iz 2014. otkrilo je, pak, kako je staromodno kravlje zvono štetno za zdravlje krava i sugeriralo je korištenje GPS senzora kao alternativu za očuvanje kartica na stoci u Alpama (na razočaranje tradicionalnih švicarskih poljoprivrednika). Nekoliko tvrtki razvilo je proizvode uz mogućnost GPS praćenja, uključujući i Cattle Watch, izraelsku tvrtku koja nudi cijeli niz integriranih GPS potrepština za stoku.

Cattle Watch sistemi nisu samo monitori sa zdravstvenim stanjem i aktivnošću predatora, nego oni mogu stvoriti nevidljive ograde (koji mogu ograničiti kretanje stoke nešto poput šok ogrlice za pse), i dopustiti farmerima da pošalju dronove iz svojih pametnih telefona kako bi dobili video o uvjetima na polju. Iako je tvrtka u ranim fazama razvoja, daje uvid u buduće mogućnosti nosivih tehnologija u poljoprivredi, prenosi Modern Farmer.

Foto: eandt.theiet.org


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

E-tableta GPS zvono Krava Ovca Farma Staja Polje Zdravstveno stanje Monitor Solarni prijemnik Tehnološka dostignuća


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)