Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reprodukcija koza
  • 01.11.2015. 18:00

Što je važno znati o bremenitosti i jarenju koza?

Graviditet koza traje okvirno 150 dana. Koze jare u prosjeku dva jareta. Sam proces jarenja nije kompliciran i uglavnom se koze uspiju same ojariti, ali uvijek treba biti na oprezu i ispratiti cijeli proces.

Foto: depositphotos.com
  • 53.394
  • 572
  • 1

Nakon oplodnje počinje period graviditeta (bremenitosti). U praksi se računa da početak bremenitosti počinje dan nakon parenja ili osjemenjavanja. Koze kod kojih se spolni žar (estrus) ne ponavlja nakon parenja, smatraju se oplođenima. Koze kod kojih se ponovno javi estrus, pripuštaju se parenju još jednom ili dva puta i, ako ni tada ne ostanu oplođene, svrstavaju se u kategoriju jalovih koza.

Naravno, ovo vrijedi samo za sezonu parenja. U slučaju da je estrus izvan spolne sezone i da pri tome koze ipak ne ostanu oplođene, kod njih se neće ponovo javiti estrus, već bi se on trebao normalno ispoljiti tijekom prirodne sezone parenja.

Embrionalna smrtnost izražena u prvom mjesecu bremenitosti

Bremenitost koza traje okvirno 150 dana (varijacije su 145-151 dan). Rani graviditet koza se može utvrditi praćenjem promjene koncentracije progesterona u krvi i mlijeku, a nakon 40 dana bremenitost se sa sigurnošću utvrđuje ultrazvučnim aparatom. Uvećanje vimena kod koza se javlja tek 7-12 dana prije jarenja. Postotak oplodnje ovuliranih jajnih stanica je visok (oko 95%), ali embrionalna smrtnost je kod koza posebno izražena tijekom prvog mjeseca bremenitosti. Ona može biti naročito prisutna u stadima koja se hrane neadekvatnom i nekvalitetnom ishranom, posebno u pogledu mikroelemenata i vitamina u obroku. Na broj ovuliranih jajnih stanica može se utjecati pojačanom ishranom par dana prije parenja (tzv. flašing ishrana), ili primjenom hormona.

Dnevne obroke pojačati tek posljednjih 60 dana

Koze obično ojare dva jareta, ali se varijacije kreću od jednog do tri jareta, dok su četvorke i petorke znatno rijeđa pojava. U početku bremenitosti nije potrebno posebno pojačavati ishranu koza kako se ne bi previše udebljale, što može izazvati komplikacije (pojava ketoze i drugih bolesti metabolizma). U posljednjih 60 dana bremenitosti, rast ploda se intenzivira, te je potrebno pojačati dnevni obrok koza i posvetiti punu pažnju plotkinjama. Pored ishrane, jako je važno plotkinjama omogućiti kretanje i fizičku aktivnost, osigurati im mir i tišinu, ali i smanjiti sve one stresore koji mogu izazvati pobačaj (hladna voda za napajanje, loša ili smrznuta hrana, grubi postupci sa životinjama i drugo).

Pri kraju bremenitosti neophodno je da koze stalno imaju dovoljno suhe prostirke, budući da su prisiljene često ležati zbog opterećenosti plodovima. Preporuke su da je dnevno potrebno oko 0.5 kg slame po kozi. Koza bi trebala zasušiti 6 do 8 tjedana prije jarenja kako bi se osiguralo vrijeme da se što bolje tjelesno pripremi za jarenje. Ukoliko je parenje bilo dobro organizirano, jarenje cijelog stada traje oko mjesec i pol dana, ali se najveći broj koza ojari u dvadesetak dana.

Ponašanje koza prije jarenja

Neposredno pred jarenje koza je uznemirena, nogama prikuplja prostirku na mjesto gde će se ojariti, često okreće glavu ka zadnjem dijelu tijela, slabije uzima hranu, češće mokri, gladne jame su izraženije, vime je nabreklo i mogu se izmusti prve količine kolostruma. Koza gubi apetit, izdvaja se od stada te joj treba osigurati prostor u kojem će se osjećati sigurno. Ovo se postiže jednostavnim pregrađivanjem štale pokretnim ogradama u veći broj manjih bokseva. Koze se relativno lako jare, ali uzgajivač ipak mora biti uz njih. Ovo se posebno odnosi na plotkinje koje nose tri ili više jaradi. Pred samo jarenje, uzgajivač bi trebao pripremiti pribor za prvu pomoć i neophodan sanitetski materijal koji se sastoji od papirnih ubrusa, antibiotika širokog spektra djelovanja, sapun, sredstvo za dezinfekciju ruku i slično.

Proces jarenja - što učiniti?

Jarenje je slično janjenju. Početak jarenja definiran je pojavom grčeva. Koze se jare ležeći i obično se sva jarad istisnu u roku od tri sata, dok se posteljice izbace unutar dva sata nakon rođenja posljednjeg jareta. Ako je jarenje normalno, prvo se pojavljuje vodenjak, zatim prednje noge između kojih je glava ili zadnje noge i karlica. Dužina jarenja zavisi od broja plodova. Ukoliko uslijed većeg broja plodova dođe do iscrpljivanja koze, uzgajivač joj mora pomoći, ali to smije učiniti samo u trenutku pojave plodova. Ovo naravno vrijedi samo za normalan porođaj. Ukoliko se stručnim pregledom utvrdi da je položaj ploda nepravilan, plod treba ispraviti i dovesti u normalan položaj i nastaviti sa jarenjem. Ako novorođenom jaretu ne pukne pupčana vrpca, potrebno ju je odrezati na minimalno 10 cm i dezinficirati ju, najčešće jodom.

Prvorođeno jare prvi put pokuša sisati pola sata nakon rođenja, a ona kasnije rođena za oko 50 minuta. Ako se jarenje događa u prostorijama sa nižim temperaturama, vrlo je važno da koza oliže jare ili da ga osoba koja je pomagala pri jarenju obriše. Ovo je veoma bitno jer su suha jarad otpornija na niske temperature. Vrlo brzo nakon jarenja jarad je spremna stajati na svojim nogama i traži vime. Važno je da što prije nakon jarenja jarad posisa prvo mlijeko (kolostrum), koje je bogato energijom i imunoglobulinima koji utječu na podizanje imuniteta i otpornost jaradi.

Nakon jarenja kozi treba ponuditi svježu vodu za piće, a ishrana u narednih 24 sata treba biti lakša. Daje se i mlaki napoj od mekinja razmućenih u toploj vodi, koji djeluje laksativno. Ako je jarenje proteklo normalno, koza u roku od dva-tri sata nakon jarenja treba izbaciti posteljicu. Ako je ne izbaci ni u roku ni u roku šest sati, prijeti opasnost od infekcije pa je potrebna intervencija veterinara. Koze se u priplodu prosječno drže oko pet godina, kada se izlučuju i zamjenjuju mladim priplodnim grlima.

Plotkinje se drže u priplodu sve dok se redovno jare, daju zadovoljavajuće količine mlijeka i sve dok imaju zube da se mogu normalno hraniti. U našim uvjetima, koze se obično u priplodu drže oko 5 godina (od četiri do šest godina).

Izvor: Kozarstvo - priručnik za uspešno gajenje koza, Foto: depositphotos.com; magnaura


Tagovi

Koze Kolostrum Bremenitost Jarenje Oplodnja Umjetna oplodnja Reprodukcija koza Jare Graviditet Parenje Jalove koze Prostirka Priplod


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije