Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Redukcija proizvodnje
  • 29.09.2016. 07:30

Što će biti s mlijekom nakon Uredbe o redukciji?

Novi udar na proizvođače mlijeka, EU donijela Uredbu o redukciji proizvodnje mlijeka. Što će biti sa stočnim fondom i proizvedenim mlijekom nakon ove Uredbe?

Foto: Alena Rais
  • 1.297
  • 132
  • 0

Što će biti sa stočnim fondom i proizvedenim mlijekom nakon ove Uredbe EU? U ovom kontekstu treba promatrati terenske informacije iz Hrvatske kako otkupljivači i prerađivači iz vlasništva stranih tvrtki daju naloge domaćim proizvođačima da smanje isporučene količine za ovu godinu.

Konkretno, domaći proizvođači dobili su nalog da količinu smanje s prvotno dogovorenih 70 tisuća na 50 tisuća litara mlijeka. EU potiče ovu mjeru sa 14 eura za 100 kg mlijeka, što je računica koja se našim proizvođačima baš i ne sviđa.

Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, kaže kako bi se ta Uredba provela u četiri periodična navrata. "Tko se bavi mljekarstvom, koji je imao isporuku u srpnju prihvatljiv je za tu Uredbu. Redukcija mlijeka obuhvaća sve one koji imaju smanjenje mlijeka nego što su imali u istom periodu prošle godine. Minimalno mora biti 1.500 kilograma, a maksimalno 50% od ukupne kvote koju su imali prošle godine".

Uredba neće donijeti nikakvo poboljšanje, smatra Klasnić.

Na pitanje hoće li zbog ove mjere domaće mlijeko teći u potocima, Klasnić kaže da neće, no svakako će utjecati na dodatno smanjenje farmi muznih krava. Ipak, zanimljiva je činjenica kako broj grla rapidno opada, a statistički podaci o proizvodnji mlijeka ostaju isti.

Foto: Alena Rais


Tagovi

Život i zemlja Mljekarstvo Uredba Smanjenje Redukcija mlijeka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!