Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječni paket
  • 23.06.2015. 09:00

Stanje u mljekarstvu nije ružičasto

Još prošle godine u EU se vjerovalo da ovogodišnje ukidanje mliječnih kvota neće donijeti probleme. No, procjena je bila kriva. Jedan od izlaza iz krize proizvođača mlijeka, moglo bi biti formiranje tzv. kriznog programa.

Foto: depositphotos.com/moprand
  • 388
  • 67
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta na svojoj je sjednici podržao Izvješće o budućnosti sektora mlijeka i mliječnih proizvoda Europske unije, odnosno reviziju provedbe mliječnog paketa, s kojim je članove odbora upoznao zastupnik James Nicholson.

Takozvani Mliječni paket 3, objavljen u ožujku 2012. godine, na snazi je od 03. listopada 2012. godine i primjenjivat će se do 30. lipnja 2020. godine. Izvješćem se željela skrenuti pozornost na stanje u europskom sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda kao i na poteškoće i izazove s kojima se taj sektor susreće nakon ovogodišnjeg isteka režima mliječnih kvota.

Problema nije trebalo biti

Prema Izvješću Europske komisije, upućenom Europskom parlamentu i Vijeću 13. lipnja 2014. godine, tadašnji pogledi za svjetska tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda bili su uglavnom pozitivni. Međutim, još uvijek postoje sumnje u sposobnost regulatornog okvira EU, za rješavanje slučajeva velike tržišne nestabilnosti ili kriznih situacija, nakon što je ukinut režim kvota za mlijeko, posebno u smislu osiguravanja uravnoteženog razvoja proizvodnje mlijeka diljem Europske unije te izbjegavanja velike koncentracije proizvodnje, u najproduktivnijim područjima.

Članovi Odbora, zajedno s izvjestiteljem, podnijeli su čak 482 amandmana, tražeći da se o sadašnjim teškoćama u tom sektoru glasnije govori. Zastupnici su posebno ukazivali na probleme s kojima se susreću mali i srednji proizvođači mlijeka kao i na razlike između razvijenih i manje razvijenih država članica.

Mali proizvođači gube u startu

"Ponekad se čini da Europska komisija svijet gleda ružičastim naočalama", rekla je naša eurozastupnica Marijana Petir te dodala kako je stanje malih proizvođača mlijeka, a pogotovo u Hrvatskoj, daleko od takvog. Naime, Petir je podnijela nekoliko amandmana, kojima je tražila da se u Izvješću posebno naglasi da troškovi proizvodnje često premašuju cijene poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju izravno s poljoprivrednih gospodarstava. Zbog pomanjkanja odgovarajućih mjera za sprječavanje krize, Petir je zatražila od Komisije, uvođenje kriznog programa kako bi se spriječio nadređeni položaj velikih prehrambenih koorporacija nad proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda. Također je tražila da cijene mlijeka budu u korelaciji s troškovima proizvodnje, jer je trošak isključivi teret proizvođača.

"Drago mi je i zadovoljna sam što su kolege iz drugih političkih grupa i drugih država članica prepoznali probleme malih proizvođača mlijeka koje sam u svojim amandmanima iznijela te su podržali njihovo usvajanje," zaključila je Petir.

Foto: depositphotos.com/moprand


Tagovi

Europski parlament Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir James Nicholson Mliječni paket Mliječne kvote Tržište mlijeka Nestabilnost Amandmani Hrvatska Proizvođači mlijeka Troškovi Krizni program


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]