Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirana Vrhovec
  • 08.02.2016. 15:25

Sirana Vrhovec: mali postaju neovisni kroz zadruge!

Nakon prodaje mlijeka na mljekomatima, obitelj Vrhovec iz okolice Zagreba, izgradila je i otvorila siranu u kojoj proizvode 40-ak vrsta proizvoda.

Foto: Z.Ž. i S.S.
  • 807
  • 88
  • 0

U mjestu Pluska u Općini Luka u Zagrebačkoj županiji s radom je započela Sirana Vrhovec. To je već treća sirana koja je na tom području otvorena u posljednjih godinu dana te je uz postojećih 12 na širem zagrebačkom području, dokaz kako još ima nade za mlada, poduzetna i uporna gospodarstva koja imaju sreću što im je blizu veliko tržište, kao što je grad Zagreb.

Svježe mlijeko iz dva mljekomata u Zaprešiću

Božica i Stjepan Vrhovec četvrta su generacija u ovoj obitelji koja se bavi stočarstvom. Imaju 140 grla, od čega 70-ak muznih krava i obrađuju 120 hektara zemlje. Prije dvije godine, počeli su prodavati mlijeko na jednom mljekomatu u gradu Zaprešiću, no ubrzo su nabavili i drugi. Ostatak mlijeka kojeg su do sada prodavali otkupljivačima počeli su prerađivati u svježi sir i vrhnje, a otvaranjem mini-sirane, na tržište Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije plasiraju čak 44 različita proizvoda.

Zagrebačka županije financirala kupnju opreme

Proizvodimo više od 40 mliječnih proizvoda

"Asortiman smo proširili na kuhane sireve, škripavac, skutu, jogurte i još puno toga. Sve proizvodimo na prirodan način, bez konzervansa i bilo kakvih aditiva. Voćne jogurte radimo na bazi šećerne repe, s okusom trešnje, cimeta, jabuke, banane, višnje i šumskog voća", ističe Božica Vrhovac, dodajući da su se za prodaju mlijeka na mljekomatima odlučili nakon što su ih otkupljivači počeli doslovno ucjenjivati otkupnom cijenom.

"Danas vidimo da nam je to bio dobar potez, jer evo, samo u prvoj godini od postavljanja mljekomata u Zaprešiću, prodali smo 120 tisuća litara mlijeka. Dnevno ga na gospodarstvu proizvedemo između 1.100 i 1.300 litara. Udruženi smo i u Mljekarsko-stočarsku zadrugu Proizvodi sela", priča Stjepan.

Nećemo dozvoliti da naši stočari propadnu

Siranu je u rad pustio Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije koja je ovu investiciju vrijednu 220 tisuća kuna, novčano pomogla s nepovratnih 95 tisuća, utrošenih u nabavu najnužnije opreme. To je, kazao je župan, samo jedna od mjera kojom ova županija pomaže poljoprivrednicima.

"Stočari u zadnje vrijeme vrlo teško funkcioniraju. Jedan od oblika naše pomoći je i subvencija za postavljanje mljekomata odnosno financijski pomažemo 40% njihove vrijednosti. Također, subvencioniramo i kupnju opreme za otvaranje mini-sirana. Sada ih imamo devet, udruženih u projekt Ceste sira zagrebačke regije. Na taj način pomažemo direktnu prodaju na samom gospodarstvu i ono što je za nas najvažnije, ostanak mladih na njihovim ognjištima te otvaranje novih radnih mjesta", rekao je župan Kožić.

Razmišljamo i o proizvodnji suhomesnatih proizvoda

Osim proizvodnje i prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, ovo se gospodarstvo bavi i uzgojem svinja za vlastite potrebe. Između ostaloga, hrane ih i sa sirutkom, koja im ostaje u procesu prerade mlijeka. Budući da je Stjepan po struci mesar, uvelike razmišljaju i o bavljenju preradom mesa te proizvodnjom tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, jer su kupci njihova mlijeka i mliječnih proizvoda zainteresirani i za domaće mesne proizvode.

U Obrtu za poljoprivrednu proizvodnju Vrhovec, uz Božicu i Stjepana, zaposleno je još četvero radnika, a prošire li proizvodnju, bit će mjesta za još nekoliko.

Foto: Z.Ž. i S.S.


Fotoprilog


Tagovi

Pluska Stjepan Vrhovec Božica Vrhovec Luka Sirana Vrhovec Mljekomati Kuhani sirevi Stjepan Kožić Zagrebačka županija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]