Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 18.08.2016. 10:30

Selektivnim cijepljenjem krše se prava uzgajivača!

"Sadašnje selektivno odvijanje aktivnosti preventivnog cijepljenja i plan koji nije jasno definiran upućuje na kršenje ustavnih građanskih prava obzirom da je dio uzgajivača goveda doveden u neravnopravan položaj u odnosu na one iz županija (prostora) u kojima je provedeno ili se provodi cijepljenje."

  • 1.909
  • 95
  • 0

Bolest kvrgave kože goveda je opaka bolest koja je iz dana u dan, prema informacijama nadležnih državnih institucija, sve bliža području naše države. Stanje je alarmantno, i zbog mogućnosti pojave bolesti, ali i općeg stanja domaćeg govedarstva, osobito domaće matične populacije goveda, upozoravaju iz Udruge OPGH Život.

Iako je, kako je i najavljeno od Ministarstva poljoprivrede, cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj započelo, javljaju se neki problemi na terenu. Najveći rizik od virusa je na području Slavonije koja broji više od 125.000 grla, što je oko 30% ukupnog broja goveda u zemlji. Samo na području Osječko-baranjske županije je oko 80.000, a potom slijedi Vukovarsko-srijemska koja broji 30.000, dok je na području Brodsko-posavske oko 15.000.

Selektivno cijepljenje goveda protiv širenja bolesti kvrgave kože

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodartava Hrvatske traži i zalaže se za istovremenu, obveznu i bezuvjetnu provedbu preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože odmah na prostoru čitave države. "Ne podržavamo aktivnosti selektivnog odabira prostora naše države pri provođenju akcije kako se to sada čini", ističu.

Cijepljenje goveda počelo u zoni najvećeg rizika

Cijepljenje uvezenih životinja

"Pri dovozu živih goveda na područje RH iz područja drugih država EU, i trećih zemalja, odmah uvesti obvezno preventivno cijepljenje životinja protiv bolesti kvrgave kože na mjestu dopreme (kod istovara) o trošku vlasnika dopremljenih (uvezenih) goveda. Također, u slučaju možebitne otkrivene bolesti kod uvezenih goveda, sanaciju istih obaviti o trošku vlasnika dopremljenih (uvezenih) goveda.

Javan i prioritetno terminski jasan plan provedbe mjera za sprečavanje širenja bolesti kvrgave kože goveda objavljen do 22.08.2016. za prostor čitave države", predlažu iz Udruge.

Potrebno je i hitno aktiviranje državne diplomacije radi usklađivanja kriterija oko prometa goveda prema drugim državama s obzirom da smo prvi u EU koji provodimo cijepljenje, te korekciju EU zakonodavstva prema novim iskustvima, ističu.

Iskoristiti vrijeme za obnovu domaćeg stada

Važna je prioritetno-sustavna, sveobuhvatna, potpuna zdravstvena i uzgojna zaštita domaćih matičnih stada goveda, domaćeg uzgoja i uzgajivača.

"Predlažemo iskoristiti vrijeme provođenja mjera zaštite od bolesti kvrgave kože za obnovu domaćeg matičnog stada i uređenje tržišta goveda, prioritetno teladi za tov. Inicijalne prijedloge smo prenijeli predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo na radionici u Slavonskom Brodu (17.08.2016.)

Kršenje prava dijela uzgajivača

Sadašnje selektivno odvijanje aktivnosti preventivnog cijepljenja i plan koji nije jasno definiran upućuje na kršenje ustavnih građanskih prava obzirom da je dio uzgajivača goveda doveden u neravnopravan položaj u odnosu na one iz županija (prostora) u kojima je provedeno ili se provodi cijepljenje.

Upućujemo na visok stupanj ugroze nacionalne sigurnosti koji se dodatno pojačava činjenicom da u ovom trenutku ne štitimo područje čitave države i njene građane od moguće pojave bolesti kvrgave kože goveda."


Tagovi

Udruga Život Cijepljenje goveda Bolest kvrgave kože


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰