Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezentacija
  • 18.09.2014. 09:45

Rješenje za svinjogojsku osoku i ekološke zahtjeve

Velike količine tekućeg svinjogojskog gnoja natjerale su ove tvrtke na kupnju upravo danskog Samsona. Njega nije lako kupiti, ali zasigurno je za velike svinjogojske farme, Samson odlično rješenje.

  • 914
  • 80
  • 0

Mali gradić Bačka Topola sjedište je velikog poljoprivrednog poduzeća Krivaja. Doduše, radi se o tvrtki u susjednom selu, no još iz naših jugoslavenskih dana znamo da taj kombinat ima veliki značaj u ratarskom, ali i stočarskom smislu u ovom kraju Bačke i da je oduvijek bio transfer suvremene tehnologije. Tako je bilo i za očekivati kako će upravo Krivaja biti počašćena prvim vojvođanskim Samsonom. Cisterna Samson poznatog danskog proizvođača je rijetkost i namijenjena je doista pravim i velikim proizvođačima.

Samson najbolje rješenje za velike svinjogojske farme

Samson cisterna

Razbacivanje tekućeg stajnjaka danas je sve više postala potreba. Danci su još prije nekoliko godina takve dvije prikolice prodali u našem Belju d.d., a onda, nekoliko godina ništa.

Sada je Krivaja, koja je inače svojevremeno postala i vlasnik farme Senkovac, poznata po tome što u Vojvodini gospodari s više od 10.000 hektara oranica na kojima proizvodi ratarske kulture. Ima i farmu od 1.000 rasplodnih krmača i veliki je uvoznik mesa i mesnih prerađevina u Srbiju iz drugih zemalja.

Krivaja se bavi i ugostiteljstvom i turističkom djelatnošću u Vojvodini i Beogradu, zapošljava oko 200 radnika te je jedna od uspješnijih tvrtki u branši proizvodnje hrane u Srbiji. Upravo te velike količine tekućeg svinjogojskog gnoja natjerali su ih na kupnju upravo ove tvrtke, danskog Samsona. Njega nije lako kupiti, ali zasigurno je za velike svinjogojske farme Samson odlično rješenje.

Kvaliteta i fleksibilnost u troškovima

Samson cisterna

Njihove PG cisterne za stajnjak su namijenjene profesionalnim korisnicima kojima je važna kvaliteta i fleksibilnost u troškovima. Naime, troškova održavanja gotovo i da nema, a stručnjaci iz Samsona koji su bili prisutni, kao i mi prigodom puštanja u rad ove cisterne na Krivaji, ističu da je druga važnost s tri osovine - prebacivanje većine težine na traktor.

Naime, tada se ta cisterna može koristiti u lošim uvjetima. U Danskoj je stalno kiša i blato, kao što je i ovih dana kod nas. A posao brige o tekućem gnoju s farmi je svakodnevna. I ono što je važno istaknuti. To je da Samson proizvodi samo cisterne i prikolice za razbacivanje krutog gnoja.

Slurrymaster 6000 za doziranje

Samson cisterna

To je dakle firma koja se samo time bavi. Sve je napravljeno u svrhu cisterne. Ostali proizvođači cisterne montiraju na podvožja. No, ovdje se radi o, u nekom slučaju - samo cisterni za to.

Proizvode se u kapacitetima od 15 do 25 tisuća litara i sve u svojoj standardnoj opremi imaju Slurrymaster 6000 za doziranje, a moguće ju je dalje opremiti brojnom opremom. Nakon prvog probnog rada u krugu tvornice, otišli smo do obližnjeg kanala i vidjeli ju u radu prilikom ispumpavanja tekućine.

SM upravljačka poluga

Slurrymaster 6000 najnapredniji je kompjuter za upravljanje na tržištu i upravlja istovremeno s aktualnim podacima o preostaloj količini tekućine u cisterni, kao i s podacima o količini koja se rasipa preko vlastitog sustava. "Dodatno, ovaj kompjuter upravlja svim hidrauličkim funkcijiama cisterne", ističe Csaba Szabo, voditelj Samsona za centralnu Europu sa sjedištem u Bratislavi. U dodatnoj opciji je još moguće odabrati i SM upravljačku polugu koja upravljanje s PG cisternama čini još lakšim.

"Hidraulička cijev za ispumpavanje zakretiva je cijev, a koristi se za transport između bazena koji se nalazi na imanju i međuskladišta na polju. Hidraulička sklopiva cijev se automatski zakreće i otvara pri istovaru. Toranj za ispumpavanje je odlično izveden i s njim se u potpunosti upravlja preko hidraulike. Ovaj toranj opremljen je povratnom cijevi te se tako pjena koja nastaje pri ispumpavanju direktno vraća natrag u lagunu. Dodatna opcija uz ruku tornja je promjenjiva dužina ruke za ispumpavanje", rekao je Szabo okupljenim novinarima iz Mađarske, Hrvatske, Vojvodine te potencijalnim kupcima.


Tagovi

SAMSON Cisterna Gnoj Osoka Laguna Danska Tekući stajnjak Fleksibilnost Kvaliteta Senkovac Bačka topola Krivaja Slurrymaster Upravljačka poluga Hidraulika


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]