Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 18.02.2017. 15:00

Ptičja gripa mogla se i spriječiti

U mjestu Antinska Mlaka u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi prošloga tjedna potvrđen je virus influence ptica podtipa H5N8. Sva perad na zaraženom gospodarstvu je eutanazirana.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 1.859
  • 192
  • 0

U mjestu Antinska Mlaka u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi prošloga tjedna potvrđen je virus influence ptica podtipa H5N8. Sva perad na zaraženom gospodarstvu, oko 600 kljunova kokoši, pataka, guska i golubova je eutanazirana.

Vedran Šajnović kaže da kada je primijetio da je treća kokoš uginula, potražio je na internetu simptome ptičje gripe. Vidio je da je o tome riječ. Došao je veterinar, uzeo lešine, poslao ih na Institut u Zagreb te je potvrđena ptičja gripa. Ispraznili su se objekti u njegovom dvorištu, a samim time i velik dio njegova srca.

Virus i na okolnim gospodarstvima

Po izdanoj naredbi o mjerama sprječavanja pojave širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, sva perad je i morala biti u zatvorenom prostoru. Oglasio se i pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo Damir Agačić koji napominje kako je u ovom slučaju počinjena greška jer je perad protivno naredbi držana na otvorenom.

Za nastalu štetu Vedran će dobiti odštetu no postavlja se pitanje - je li se virus zadržao samo na ovom gospodarstvu? Virus je zatim potvrđen i na pet okolnih gospodarstava na kojima su uzeti brisovi živih životinja.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Ptičja gripa Eutanazija Vinkovci Gospodarstvo Kokoši Perad Guske Patke


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]