Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 29.02.2016. 10:30

Prosvjedi postali češći od isplate potpora

Danas poljoprivredni sektor predstavlja jedan od ključnih izvora nesloge unutar Unije. Ovo je apel za pravu Zajedničku poljoprivrednu politiku!

Foto: Rajko Polić
  • 1.826
  • 261
  • 0

EU poljoprivredna politika ne može se koristiti kao alat za razjedinjavanje farmera, piše EurActiv. Trebamo poljoprivrednu politiku koja će proizvođače spojiti, a ne razdvojiti, moglo se čuti u Bruxellesu prošlog tjedna. Ovo je potrebno učiniti u svim sektorima, ali posebno u poljoprivrednom.

Trenutna politika stvorila je krizu koja je uništila cijene poljoprivrednih proizvoda i lišila farmere njihovog prihoda. Proizvođači su reagirali vrlo kritično na ovakvu socijalnu nepravdu. Osim prosvjeda, neki poljoprivrednici poduzimaju i pravne procedure protiv svojih kolega u susjednim zemljama.

Već neko vrijeme, EU više nije institucija solidarnosti i mira. Sve više sila odvlači EU zemlje jedne od drugih umjesto da ih spaja.

Treba nam solidarnost mljekara Europske unije

Evo i primjera. Tankeri puni mlijeka iz susjednih zemalja za vrijeme prosvjeda zaustavljeni su i ispražnjeni nasred ceste kako bi se spriječio daljnji uvoz na ionako već zasićeno nacionalno tržište. Od lokalnih proizvođača i potrošača se traži da kupuju samo domaću sirovinu odnosno proizvode. Takvi scenariji postali su gotovo svakodnevica u većini europskih zemalja, a prosvjedi su u posljednje vrijeme redovniji od isplate potpora.

Danas i poljoprivredni sektor predstavlja jedan od bitnijih razloga nesložnosti unutar Unije. Proizvođači mlijeka apeliraju za pravu Zajedničku poljoprivrednu politiku!

Zbog ovakvog stanja, proizvođači su prisiljeni natjecati se za resurse sa susjedima koji se također bore za preživljavanje na vlastitom nacionalnom tržištu.

Zajednička poljoprivredna politika se ne primjenjuje

Sve je ovo još gore jer tu je Zajednička politika Europske unije koja bi ovu krizu mogla riješiti vrlo brzo i to na europskoj razini - jer tome i služi. Mliječni sektor na primjer, treba centraliziranu redukciju proizvodnje mlijeka tijekom krize, a temeljenu na dobrovoljnom smanjenju proizvodnje i daljnjim tržišnim mjerama.

To bi pružilo rješenje zasićenosti tržišta i bilo bi pošteno to očekivati od svih zemalja, kažu proizvođači. No ove prednosti takozvane politike ne koriste se niti malo. Baš naprotiv. Nacionalni egoizam koji potječe iz nesigurnosti preuzima tržište sve više. Europska komisija, zajedno s Njemačkom, Nizozemskom i Irskom odbija odustati od politike koja vodi povećanoj proizvodnji, a što je njihova odgovornost.

Treba ograničiti proizvodnju mlijeka

25.02.2016 je bio zadnji dan za zemlje članice da podnesu prijedloge rješenja krize Europskoj komisiji. Važno je da one barem slijede ideju smanjenja ili ograničenja proizvodnje mlijeka, kažu mljekari. Ukoliko mjere budu išle prema već ustaljenim obrascima - omogućavanje zajmova za povećanje proizvodnje, promocija izvoza itd., "to će biti još jedan primjer kako Komisija iskorištava svoju poziciju".

Ako Europska komisija i Njemačka ne iskoriste priliku zaustaviti hiperprodukciju mlijeka u EU, glasovi će na granicama postati još glasniji i dovest će do potpunog kolapsa među zemljama. Europski proizvođači mlijeka kroz savez European Milk Board pozivaju ovim putem EU da radi na dobrobit svih proizvođača i očuva mir i socijalnu harmoniju među proizvođačima, a same proizvođače da se solidariziraju jedni s drugima.

Foto: Rajko Polić


Tagovi

ZPP Zajednička politika Poljoprivredna politika Prosvjedi Solidarnost Mljekari European Milk Board


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić