Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 25.01.2016. 13:25

Proizvodnja mesa kojom se Nijemci s pravom ponose

Uzgoj goveda i svinja je svakako na prvom mjestu. No, fasciniraju rezultati u proizvodnji svih vrsta i kategorija stoke, ali i veliki interes posjetitelja za stočarstvo i zbivanja u Vorfuhrringu.

  • 825
  • 142
  • 0

Iako je Zeleni tjedan, sajam Grune woche u Berlinu mnogima sinonim za sajam hrane, vina, piva i sličnih delicija, zasigurno je i jedan od vodećih sajmova i ocjene stoke. Njemačko stočarstvo sigurno je broj jedan u Europi, a to znači i u svijetu odmah iza SAD-a.

Kada Nijemci pokažu što imaju, onda je jasno da svi moramo ostati zabezeknuti postignutim. Ono što vidimo u dva paviljona i brojnim koralima Zelenog tjedna je vrh vrhova. Što je osnovno? To da u Njemačkoj možemo pronaći sve vrste, rase i pasmine stoke te da tamo ima i onoga čega nigdje drugdje nema. Primjerice uzgoj lama. Prisustvovali smo i izvođenju goveda u fascinantnoj areni, ali i izvedbi marokanskih dresera arapskih konja.

Krave tijekom života daju i do 30 tisuća kilograma mlijeka

Izložba stoke u Berlinu

Fleckwieh govedo je pravi i veliki ponos njemačkih stočara. To bi mi rekli njemački simentalac koji je jak u proizvodnji mlijeka i mesnatosti, ali i u zdravstvenim osobinama i adaptabilnim svojstvima. Čvrsto vime, zdjelica široka i blago padajuća. Jako važno. I u Njemačkoj bez problema do sedam tisuća kilograma mlijeka s 4,2% mliječne masti i 3,7% proteina.

No, intenziviranjem proizvodnje i hrane dosegne i do 10.000 kg. Kažu da laktacija raste čak do pete laktacije. Simon Mayer kojega smo zatekli na promotivnom štandu istaknuo je i važnost intenzivnog tova mladih bikova koji do starosti od 16 do 18 mjeseci postignu i do 1.300 kg težine. Kaže on i da nije sporno kako su krave dugovječne i da tijekom života znaju dati 30 tisuća kilograma mlijeka.

Koze u Berlinu

Udruženje katoličkih farmera Njemačke

Tradicija vrhunska, stara i poštuju ju. Tamo sjeprimjerice svoje gospodarstvo i stoku predstavila obitelj Gunnara Hemme iz Uckermacka. On je 21. generacija farme koja je osnovana još 1589. godine.

KLB je udruženje katoličkih farmera Njemačke koje je posebno istaknulo svoje članstvo i njihova dostignuća u stočarstvu. Njihova je uloga isticanje vrijednosti sela, praćenje razvoja svojih članova, pomaganje u udruživanju i edukaciji. Tu je i razvoj struke na selu, praćenje postojećih i pravljenje novih projekata. A jako mnogo ih je upravo u stočarstvu.

Bayerng genetik Gmbh ponosno je istaknuo svoje proizvode. A to je 450 rasplodnih bikova i 350 rasplodnih nerastova. Na prvom mjestu je simentalska pasmina goveda i svinje Pietren. No, tu su i sve ostale pasmine goveda i svinja. Susanne Mack nam je pričala o njihovim dostignućima kod welškog crnog goveda. Arbeitsgemeinschaft Süddeutscher Rinderzucht je izložio svoja Braunwieh goveda, ali i druga koja nude na tržištu. Gledali smo Angus goveda i simentalce iz svih krajeva Njemačke. Bäuerliche Erzeugergemeinschaft Schwäbisch su posebno ponosni na svoja dostignuća u svinjogojstvu. Brama West Agrarhandels Gmbh pokazao je ogroman asortiman opreme za farme.

Robot za mužnju

Priredbe s konjima

A Titanen der Rennbahn nas je oduševljavao svojim konjima i priredbama koje izvode na ringu Zelenog tjedna u Berlinu. Kad smo kod konja, valja istaknuti poseban ponos na primjerke pasmine Huflinger. Gut Kerkow Bauernmarkt Gmbh je pokazao primjerke svinja i proizvodne dosege kakve ni zamisliti ne možemo. Posebno veliki interes iskazan je na prostoru gdje smo mogli vidjeti škotsko govedo koje već 200 godina ima svoju matičnu knjigu, a bolje rezultate čak i postižu u njemačkoj proizvodnji negoli u matičnoj Škotskoj.

Perad, a tu su i brojne pasmine kokoši, pataka, gusaka, morki ima veliku tradiciju uzgoja. No, pored natjecanja u konjičkom sportu, publiku je privlačila i prava štala s govedima koju su u polovici jednog paviljona uredile tvrtke Lely, Urban i Bayern genetic gmbh. Mužnja robotom, automatska hranidba, držanje teladi, sve kao na najsuvremenijoj pravoj farmi, samo u paviljonu među publikom. I mora se napomenuti da to ništa ne bi bilo da ne možemo konstatirati izuzetno veliku gužvu cijelo vrijeme održavanja sajma upravo u tim prostorima sa živom stokom.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Stoka Simentalac Holstein Krava Svinja Konj Telad Perad Huflinger Stočarska izložba Simon Mayer Tov mladih bikova Zeleni tjedan Uzgoj lama Arbeitsgemeinschaft Süddeutscher Rinderzucht Titanen der Rennbahn


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]