Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijatelji životinja
  • 14.10.2016. 13:30

Poljski Sejm će donijeti rezoluciju o konju

Dugujemo poštovanje i respekt prema ovim životinjama i ljudima koji su se bavili njima već stoljećima - kažu inicijatori rezolucije!

  • 1.319
  • 196
  • 0

Grupa prijatelja životinja Sejma, donjeg doma poljskog Parlamenta, započela je raspravu o nacrtu odluke sa zakonskom važnošću, o poštivanju konja u povijesti Poljske, javlja poljski dnevnik Rzeczpospolita. Ovaj zanimljiv projekt jedinstven u Europi, a vjerojatno i u svijetu, pokrenule se udruge koje skrbe o dobrobiti životinja.

Jacek Bozek iz udruge Klub Gaj, jedan od inicijatora postupka donošenja odluke na Sejmu, pojašnjava kako je konj izuzetna životinja u poljskoj povijesti i kulturi.

Konj je izuzetna životinja u povijesti i kupturi Poljske

"Konj je radio na zemlji i u šumi ne očekujući nikakvu zahvalnost niti poštovanje. Njegova potkova se tradicionalno stavlja iznad ulaznih vrata kuće kako bi donijela sreću", podsjeća Bozek, a Paul Suski, predsjednik Parlamentarne grupe prijatelja životinja, kaže kako "dugujemo poštovanje i respekt prema ovim životinjama i ljudima koji su se bavili njima već stoljećima".

U obrazloženju na nacrt parlamentarne rezolucije o konju, autori podsjećaju na bogatu tradiciju uporabe konja, kako u gospodarstvu, ali i za vojne svrhe pa spominju brojne slavne bitke iz poljske povijesti poput bitke kod Kircholma 1605. godine kada su pobijedili Šveđane, pod Bečom 1683. kada su potukli Turke i u obrani Varšave 1920. od najezde Rusa, gdje je konjaništvo imalo odlučujuću ulogu.

Zagovornici rezolucije o konju očekuju da nakon odluka Sejma slijede i konkretni potezi te da rezolucija neće biti mrtvo slovo na papiru i, kako duhovito zamjećuju, konj sada neće biti samo uvršeten u poljsku heraldiku i simbole poput orla i rode i time bi, tobože, stvar bila riješena. Usvajanje dokumenta de facto također će podići profil konja koji nije samo ekonomska životinja, već čovjekov prijatelj poput psa ili mačke, uvjereni su poljski prijatelji životinja, posebice konja. U poljskoj javnosti se s nemalim zanimanjem prati rasprava i očekuje donošenje odluke o poštovanju konja iako izvješća sa Sejma o raspravi o ovoj temi, nisu tako česta. Takvu čast u Poljskoj nije doživjela ni jedna druga životinja.


Tagovi

Konj Sejm Prijatelji životinja Životinje Rezolucija Poljska


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!