Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski kulen
  • 14.06.2014. 09:00

Plijesan na kulenu – plemenita ili ne?

Površinska plijesan na kulenu ipak nije plemenita, dokazala su najnovija istraživanja. Potrebno je spriječiti njezin nastanak, a ukoliko i dođe do nje treba ju redovito uklanjati

  • 13.461
  • 136
  • 0

Mnogobrojni su proizvođači i ljubitelji kulena diljem Lijepe naše, ali i šire. Vrhunska je to slavonska mesna delicija i neizostavni proizvod na stolu Slavonaca. U konzumaciji kulena redovito uživaji mnogi, a ponosnim vlasnicima imponiraju komplimenti koje primaju na račun svojih suhomesnatih ljubimaca. Specifičnog je okusa i mirisa, a strastveni ljubitelji redovito ga konzumiraju i po nekoliko puta tjedno, a oni najrevniji i svakoga dana.

U narodu od davnina postoje vjerovanja kako pravi kulen na sebi mora imati plijesan, no nedavno provedena znanstvena istraživanja govore upravo suprotno. Na kulenu se može pojaviti bjelkasta plijesan koja nije opasna, ali ukoliko je u prostoriji u kojoj se suši kulen prevelika vlažnost i slaba prozračnost mogu se javiti nepoželjna crna i zelena plijesan, koja prema najnovijim rezultatima baš i nije poželjna.

Znanstveno je dokazano - površinska plijesan na kulenu nije plemenita!

Hrvatska agencija za hranu financijski je poduprla znanstveno-stručni projekt na temu "Utjecaj površinske plijesni na kontaminaciju slavonskog kulena okratoksinom A, tijekom procesa zrenja" pod vodstvom dr. Dragana Kovačevića sa osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Rezultati su pokazali da se prilikom stvaranja spontane plijesni koja se pojavljuje na kulenu tijekom procesa zrenja, proizvode mikotoksini okratoksin A i aflatoksin B1. Time je potvrđeno da površinska plijesan slavonskog kulena nije plemenita i da je u svim proizvodnim fazama treba uklanjati s proizvoda.

Rezultati nisu alarmantni, ali plijesan treba spriječiti, a po nastanku redovito uklanjati!

Naime, do površinske kontaminacije kulena plijesni tijekom procesa zrenja dolazi spontano sporama plijesni prisutnim u prostoriji za zrenje, a njenom razvoju potpomažu i iznadprosječne temperature i vlažnost zraka. Uslijed naslale plijesni dolazi do neugodnog mirisa i okusa proizvoda, a sve to može biti i opasno po ljudsko zdravlje budući da mikotoksini imaju kancerogeno djelovanje.

Kovačević napominje kako ovi rezultati nisu alarmantni te da trebaju biti poticaj proizvođačima da redovito, u svim proizvodnim fazama sprječavaju nastanak plijesni, a ukoliko dođe do nastanka da ih uklanjaju brisanjem, četkanjem ili tretiranjem otopinom kalijeva sorbata.


Tagovi

Slavonski kulen Baranjski kulin Okratoksin A Aflatoksin B1 Dragan Kovačević Proces zrenja Vlažnost zraka Slaba prozračnost Plemenita plijesan Prostorija za zrenje Kalijev sorbat Kontaminacija kulena


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]