Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga svinjogojaca
  • 03.04.2016. 15:00

PDV ne ukidati, ali ga ostaviti svinjogojcima

Jedna od promptnih mjera je i da uskladimo rokove trajanja smrznutog mesa, smatra Goran Jančo, predsjednik Svinjogojske udruge OBŽ-a.

Foto: Martina Popić
  • 790
  • 37
  • 0

Sa svakom promjenom vlasti, poljoprivrednici se nadaju da će netko prepoznati apsurdnu situaciju u kojoj se sve više hrane uvozi iako možemo proizvesti i više nego nam je potrebno. Jedna od najteže pogođenih grana je svinjogojstvo.

"Mi smo ostavljeni na vjetrometini i tržištu od 500 milijuna ljudi. To tržište dolazi kod nas, ubija nas sa dampinškim cijenama. Poticaj za tovljenike je ukinut 2008./2009.godine. Iz nacionalnog plaćanja ostala nam je potpora za krmače koja će se isplatiti još ove godine. Nakon toga samo upitnici", kaže Goran Jančo, predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije.

Država ništa ne bi izgubila

Udruga je Ministarstvu poljoprivrede predložila nekoliko mjera.

"Jedna od promptnih mjera je da uskladimo rokove trajanja smrznutog mesa. Čisto da vidimo što će se dogoditi ako stavimo rokove trajanja šest mjeseci i godinu dana. Druga mjera je da PDV ostane na 25% i da ide proizvođačima svinja. Odgovorno tvrdim da država tu ništa ne bi izgubila u proračunu", dodaje on.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori kao najveće probleme ističu nedostatak mladih u poljoprivredi, daljnji pad proizvodnje i nesređeno tržište poljoprivrednih proizvoda

"Mora se pod hitno urediti tržište poljoprivrednih proizvoda. Treba uvesti reda što prije jer je doista već kasno. Što se tiče sektora mlijeka, ako se ovako nastavi za šest mjeseci, mi doista nećemo pokrivati 20-30% svoje proizvodnje. S mesom smo na 30%", zaključuje Matija Brlošić, predsjednik HPK.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo PDV Goran Jančo Matija Brlošić Rok trajanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com