Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • World Cheese Awards
  • 23.11.2016. 15:00

Paški sir najbolji u Srednjoj i Istočnoj Europi

U početku je to bila mala poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana s matičnim stadom ovaca. Danas je Paška sirana sa svojim proizvodima prisutna na četiri kontinenta. Cilj je da 50% proizvodnje završi u izvozu

  • 1.172
  • 276
  • 0

Paškom siru Paške sirane pripala je Super Gold medalja u kategoriji tvrdi ovčji sirevi na jubilarnom 20. World Cheese Awards-u koji se prošli tjedan održao u Španjolskoj. Paški sir je proglašen najboljim sirom Srednje i Istočne Europe ispred 3.000 sireva iz cijelog svijeta.

"Ovo je najljepši poklon povodom našeg 70-og jubileja. Paški sir je još jednom dokazao da je dostojan naći se u društvu najboljih, a paški sirari su ponovno potvrdili svoju vrhunsku kvalitetu i vještinu u sirarstvu", poručili su iz Paške sirane.

Od zadruge do izvoznika

Paška sirana se bavi proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te proizvodnjom ovčjeg mlijeka i mesa. Godine 2008. izgrađen je novi pogon za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda, djelomično financiran iz pretpristupnih fondova EU i agencije SAPARD. Novi pogon u potpunosti udovoljava europskim standardima i u njemu rade novi i najmoderniji uređaji za proizvodnju sireva.

Dobre vijesti sa 20. World Cheese Awards-a!

Sirana je osnovana godinu nakon završetka Dugog svjetskog rata, 1946. godine. U početku je to bila mala poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana s matičnim stadom ovaca. Kroz svoju povijest je prolazila kroz različite organizacijske oblike do 1992. godine kada nastaje dioničko društvo.

Prvo rješenje o privatizaciji u Zadarskoj županiji bilo je upravo za Pašku siranu. Za današnji ugled i velićinu sirane zaslužan je vizionar pok. Ante Pernar. Danas je Paška sirana sa svojim proizvodima prisutna na četiri kontinenta. Cilj je da 50% proizvodnje završi u izvozu.

Brojna priznanja

Paška sirana je dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih priznanja. Najveći je proizvođač ovčjeg mlijeka za 2009., 2010., 2011. i 2012. godinu.

Osvajač je brojnih medalja:

  • 2011. godina: medalje za sireve Paški sir, Dalmatino i Mediterano s World Cheese Awardsa 2011. koji se održavao u Birminghamu
  • 2012. godina: na World Cheese Awardsu u Birminghamu sir Dalmatinac proglašen je najboljim sirom Srednje Istočne Europe Best Central & Eastern European Cheese, a sir Parenjak je na istomenom natjecanju osvojio srebro.
  • 2013. godina: zlato za sir Mediterano; zlatna za Pramenko; Bronca i srebro za sir Dalmatinac; bronca za Paški sir
  • 2014. godina: na World Cheese Awardsu: Supergold Dalmatinac; bronca za Ribani paški sir; srebro za Pramenko sir; bronca za Mediterano

Tagovi

Paški siir World Cheese Awards Paška sirana


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]