Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 24.08.2016. 13:30

Panika u Crnoj Gori - potvrđene 2 stočne bolesti!

U Crnoj Gori bolest kvrgave kože napravila je štetu od pola milijuna eura! Prijavljeni su i slučajevi bolesti plavog jezika.

Foto: pixabay.com
  • 1.603
  • 78
  • 0

U Crnoj Gori je do sada laboratorijski potvrđeno 550 slučajeva oboljelih goveda od bolesti kvrgave kože, pišu strani mediji, što znači da širenje bolesti posustaje i da mjere koje se već danima intenzivno poduzimaju na terenu daju rezultate, kažu tamošnji veterinari.

Dnevno se prosječno prijavi oko 20 novih slučajeva. Sva zaražena goveda se na human način uništavaju i zakopavaju uz primjenu maksimalnih sanitarnih mjera. Šteta se procjenjuje na preko pola milijuna eura, a farmerima će biti nadoknađeno svako bolesno grlo.

Najveći broj slučajeva bolesti registriran je na području Berana, Kolašina, Mojkovca i Bijelog Polje. Cijepljenje goveda na području Crne Gore je završeno, a ostali su još samo pojedinačni slučajevi u udaljenim ruralnim krajevima, gdje nije bilo cijepljenja zbog teške dostupnosti.

Uz bolest kvrgave kože i bolest plavog jezika

Od prošlog tjedna na području Crne Gore registrirana je i bolest plavog jezika, a potvrđeno je 177 slučajeva bolesti. Od toga su 174 slučaja potvrđena kod ovaca, a tri kod goveda. Ohrabruje činjenica da je ovaj tip virusa manje opasan za zdravlje preživača od nekih drugih tipova virusa plavog jezika i da od njega rjeđe dolazi do uginuća životinja, kažu veterinari. Najveći broj je registriran na područjima Podgorice, Nikšića i Cetinja.

Pozivaju se vlasnici čija goveda nisu cijepljena, da to što prije učine.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Bolest kvrgave kože Stočna bolest Crna Gora


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]