Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihinela
  • 10.12.2016. 12:00

Opasno kolinje - petorica zaražena trihinelom

Zaraženi muškarci su u dobi od 19 do 45 godina i sa novogradiškog su područja. Oni su prvi oboljeli od ove opake zarazne bolesti u Brodsko-posavskoj županiji nakon šest godina.

Foto: bigstockphoto.com, Alexandru Nixa
  • 11.392
  • 1.242
  • 0

Nakon brojnih slučajeva zaraze sa bakterijom salmonelom, dobili smo informaciju da je i parazit trihinela počela uzimati maha.

Zaraženi muškarci su u dobi od 19 do 45 godina i sa novogradiškog su područja. Oni su prvi oboljeli od ove zarazne bolesti u Brodsko-posavskoj županiji nakon šest godina, piše 24sata.

Nakon obavljenog kolinja, odlučili su da se meso koje je iz domaćeg uzgoja, ne odnese na veterinarski pregled. Već dugi niz godina obavezan je pregled svinjskog mesa prilikom klanja i otkad je to uvedeno, slučajeva oboljenja od trihineloze nije bilo.

Kolinje bez veterinara

Neki od njih imaju upale srčanih mišića, no za sada nitko nije životno ugrožen. Ipak, radi se o ozbiljnijoj manifestaciji trihineloze. Tijek oporavka je individualan i ovisi o količini mesa koje su oboljeli pojeli, ali i broju trihinela koje su unijeli u organizam konzumiranjem zaraženog mesa.

Ako je veći broj parazita ušao u organizam očekuje se teža kliničku sliku i barem 15 dana bolničkog liječenja. Oboljeli koji imaju upale srčanog mišića ostat će na intenzivnijoj terapiji i predstoji im dulji boravak u bolnici.

Svi oni bili su na kolinju, a oboljeli su jer su jeli meso koje nije bilo veterinarski pregledano.

Još nije poznato koliko je sve skupa zaraženih, za sada ih je pet, rade se još neke analize. Svi koji su oboljeli konzumirali su na kolinju zaraženo meso, jedan dio probao je sirovu smjesu za kobasice, a jeli su još i pljeskavice koje nisu bile dovoljno i termički obrađene.

Nema veze što se radi o domaćim svinjama, baš one su u stalnom kontaktu s glodavcima koji ulaze u svinjce.

Foto: bigstockphoto.com, Alexandru Nixa


Tagovi

Trihinela Zaraza Svinjokolja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]