Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novogradiški stočni sajam
  • 22.02.2015. 14:20

Odjeci nekadašnjeg bogatstva stočnih tržnica

Nekada je u ovom našem kraju bilo mnogo stoke, bila su onda druga vremena, mogao si sve prodati u tzv. međuseljačkoj razmjeni, kooperacijama i drugim otkupljivačima. Mogli ste prodati čak i svinjsku dlaku. A sada, možeš proizvesti, ali za koga?

  • 1.331
  • 261
  • 0

"Pogledajte, ovo je sada jad i bijeda novogradiške stočne tržnice, prava slika stvarnog stanja u našem stočarstvu", razočaran je jedan stočar koji nije želio da mu spominjemo ime da ne bi, kako kaže, kasnije imao nekakvih problema.

I zaista, u ulici pokraj nekadašnje propale tvornice Slavonijaradinosti, tužne slike koje sada samo podsjećaju na nekadašnji subotnji vašar kada se na novogradiškoj željezničkoj postaji subotom punilo i desetak vagona krupne stoke, najviše goveda i konja, kada su i mnogobrojni kamioni odvozili junad, svinje i prasad za Livno, Derventu, Bosanski Brod, Split i druge krajeve bivše države.

Samo šestero prasadi, dva tovljenika i jedna krmača

A jučer (subota) na novogradiškoj tržnici za prodaju, slovima i brojkama bilo je: šestero prasadi, dva tovljenika i jedna krmača!

Mladi poljoprivrednik Josip Bešlić

I za njih, barem dok smo pripremali ovu reportažu, gotovo nitko nije pitao. "Nemaju ljudi novca, a džabe im ne mogu dati", kaže vlasnik prasaca, bježeći od objektiva fotoaparata.

"Tražim kupca za krmaču tešku oko 200 kilograma pasmine landras, jednom se prasila, vrlo kvalitetna. Cijenim ju 10 kuna za kilogram, ali za sada nitko nije zainteresiran, potencijalni kupci, samo odmahuju glavom", nervozan je Ivan Keser iz Nove Gradiške, nadajući se da će možda ipak naletjeti nekakav kupac jer, kaže, treba mu novac.

Odumiru tradicionalni stočni sajmovi

"Posljednjih godina situacija u stočarstvu je jako loša, ne isplati se držati stoku, treba puno uložiti u proizvodnju, a pitanje je hoćete li imati kupce i po kojoj cijeni prodati. Zato mi držimo svinje, ovce i perad samo za potrebe svoje obitelji", kaže Ivan Josipović iz Opatovca. Prošli tjedan bio je, kaže, na poznatom i velikom stočnom sajmu u Pleternici. Ondje se nekada, tvrdi, "u velikoj koloni čekalo da se uđe na vašar pun stoke koja se nudila na prodaju, a sada su bile samo dvije prikolice sa malim prascima i desetak komada teladi. Ništa drugo, prazna pijaca, naglo odumiru stočni sajmovi".

Plaćanje na stočnoj tržnici

Redoviti posjetitelj stočnog sajma u Novoj Gradiški, ako se to više uopće može tako i nazvati, jest Josip Mandušić iz Mašića, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi govedarstvom u sustavu krava-tele. I on je razočaran slabom ponudom stoke, ali dolazi da se vidi s prijateljima stočarima, da se, među ostalim, izjadaju jedni drugima o problemima i glavoboljama koje ih muče, jer ne vide nekakvu perspektivu u stočarstvu.

Treba mu još zemlje za sustav krava-tele

"Držim krave i junad pasmine francuski i mađarski charolais (šarole), zatim pasmine hereford i nešto križanaca charolaisa i simentalca. Imam pašnjake i zasijane djetelinsko-travne smjese prijavljene u ekološki upisnik. Zainteresiran sam za još desetak hektara državne zemlje koja graniči uz naše imanje. Ako to ne uspijemo dobiti, ode naše gospodarstvo na bubanj, jer nam se po sadašnjim cijenama ne isplati kupovati stočnu hranu", kaže Josip.

Okupljanje stočara uz čašicu razgovora

Umjesto stoke, poljoprivrednici su na stočnoj tržnici ponudili najviše kukuruza i ostalih žitarica, ali i krumpira, luka, voća. Osamdesetpetogodišnji Stipo Bakić iz Nove Gradiške dovezao je kukuruz u zrnu. Za sto kilograma cijene se kreću od 120 do 160 kuna, kako se tko s kim pogodi. Malo je prodao. "U poljoprivrednoj sam mirovini koja iznosi 650 kuna na mjesec, toliko prima i supruga, pa smo primorani u ovim godinama još raditi da bi preživjeli. Sva sreća da me zdravlje još donekle služi, ali pitanje je do kada ćemo moći obrađivati svoju zemlju", kaže Stipo.

Nekada smo mogli prodati i svinjsku dlaku!

I Borislav Benički iz Štivice, unatoč poodmaklim godinama pokušava prodati barem nekoliko vreća kukuruza, ali najviše je onih koji obilaze, pričaju, a ništa ne kupuju. I on se sa sjetom prisjeća ljepših vremena za seljake:

Stočna tržnica - Đeraj, Keser i Bakić

"Nekada je u ovom našem kraju bilo mnogo stoke, bila su onda druga vremena, mogao si sve prodati u tzv. međuseljačkoj razmjeni, kooperacijama i drugim otkupljivačima. Mogli ste prodati čak i svinjsku dlaku. A sada, možeš proizvesti, ali za koga?"

U neposrednoj blizini zatekli smo i jednog od najmlađih poljoprivrednika, 20.-godišnjeg Josipa Bešlića iz Nove Gradiške čije se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi ratarskom proizvodnjom. "Imamo svega u ponudi: ječam, pšenicu, kukuruz, zob. Kukuruz prodajemo po cijeni od 120 i 140 kuna po metru, pšenicu i ječam po 70 kuna za vreću od pedeset kilograma. Potražnja nije velika, prodajemo na malo, uvijek netko nešto kupuje", kaže Josip.

Propalo mnogo stočnih farma

Umirovljenik Stjepan Ivanišević iz Giletinaca čekao je kupce za sepete koje sam plete u ovim zimskim danima i za njih traži 70 kuna. Najbolje se prodaju u sezoni berbe kukuruza. Ako nešto proda, taj novac malo mu popravi kućni budžet. Poljoprivrednicima s kojima smo razgovarali nije jasno kako je u kratko vrijeme u novogradiškom kraju uništeno stočarstvo po kojemu je ovaj dio zapadne Slavonije bio poznat i bogat. Nestala je većina malih farma krava s 10-20 grla, ispraznile se i mnoge svinjogojske farme, a operativni programi razvitka govedarstva i svinjogojstva nisu dali očekivane rezultate.

Prošla sezona tovljenika

I mnoge te suvremene, moderne i skupe farme u koje je uloženo puno novca, propale su i zjape prazne. Zato i ne čudi što su nekad tradicionalno bogati stočni sajmovi pali na najniže grane, što naglo odumiru, što stočari i dalje svakodnevno propadaju. A na drugoj strani Hrvatska uvozi enormne količine primjerice jeftinoga svinjskog mesa, po nekim procjenama uvozi se i do 70 % naših ukupnih potreba. Uostalom, jedan veliki domaći farmer kaže da se trenutno cijene svinja vrhunske kvalitetne kreću sramotno niskih 7-8 kuna za kilogram žive vage. Kome se isplati proizvoditi po toj cijeni!?


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Novogradiški stočni sajam Krupna stoka Goveda Konji Ivan Keser Slavonijaradinost Ivan Josipović Josip Mandušić Slaba ponuda Krava-tele Stipo Bakić Simentalac Charolais Hereford Simentalac Svinjska dlaka Ječam Pšenica Kukuruz Zob Međuse


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.