Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi mljekara
  • 05.11.2014. 13:15

Odgođeni prosvjedi mljekara!

Nakon današnjeg razgovora s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevom Mirjanićem, mljekari su se odlučili na odgodu prosvjeda do 12. studenog 2014. godine.

Foto: depositphotos.com
  • 299
  • 60
  • 0

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac izjavio je jutros kako je prosvjed mljekara najavljivan za danas u podne, odgođen za 12. studeni, a nakon jutrošnjeg razgovora sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevom Mirjanićem koji je savjetovao odgađanje. Odluku je podržalo i federalno udruženje poljoprivrednih proizvođača koje se trebalo pridružiti prosvjedima.

Podsjetimo, proizvođači su zbog prekomjernog uvoza mlijeka iz EU predlagali da se problem riješi povećanjem prelevmana prilikom uvoza mlijeka, no kako to nije bilo moguće, odlučili su prosvjedima upozoriti na probleme s kojima se danas susreću mljekari u BiH.

Ministarstvo poljoprivrede RS podržava proizvođače

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podržavaju poljoprivredne proizvođače u njihovim zahtjevima usmjerenima na podršku izvozu te uvođenju odgovarajućih mjera zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje. Proizvođačima su godinu dodatno otežale elementarne nepogode koje su pogodile regiju ali i poremećaj odnosa na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na svjetskoj razini, a najveći su problemi nastali u sektoru mlijeka, ali i voća, posebice krušaka, jabuka i šljiva.

Ključno pitanje obilježavanja domaćih životinja

Ministarstvo nadalje zahtjeva od svih nadležnih bh. institucija pojačanje aktivnosti po pitanju boljeg pozicioniranja poljoprivrednih proizvoda iz BiH na tržištu zemalja CEFTA, te proširenju tržišta na Rusku Federaciju, ali i da donesu odgovarajuće mjere za ograničavanje uvoza mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća, a upućen je i apel da se hitno nastavi sa rješavanjem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Kako bi se to postiglo nužno je u što kraćem roku riješiti pitanje obilježavanja domaćih životinja u skladu sa EU standardima, kao bi se osigurala kontrola i praćenje životinja.

EU bi na prosvjede mogla uzvratiti protumjerama

Kako prenosi fena.ba, Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Boris Tučić istaknuo je da je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH upućen podnesak o intenziviranju kontrole mlijeka i mliječnih proizvoda pri uvozu te provedbi naknadne kontrole za najveće uvoznike i pri tome dodao: "Politika Evropske unije prema BiH je licemjerna budući da tri mjeseca čekamo njihov odgovor na Akcioni plan kojim bi trebao biti omogućen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda preko Bugarske i Rumunije za Rusiju i Tursku da bi otvorili nova tržišta za bh. proizvođače dok je s duge strane vršen pritisak na BiH kada je ona trebala ispuniti svoj dio obaveza.

Osim toga, ministar Tučić smatra da nije dobro započinjati trgovinski rat jer bi zemlje EU ili CEFTA-e mogle uzvratiti protumjerama poput tužbi i arbitraže što bi imalo negativne efete na bh. gospodarstvo ali i izvoz općenito.

Potreban je koridor za kopneni izvoz poljoprivredih proizvoda

Po ovom se pitanju očitovao i direktor Ureda za veterinarstvo BiH, Ljubomir Kalaba te naglasio kako će inzistirati na uspostavljanju koridora za kopneni izvoz poljoprivrednih proizvoda u treće zemlje preko zemalja Europske unije. BiH trenutno može izvoziti samo u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju ili u treće zemlje avionom i preko Luke Ploče. U slučaju da EK prihvati Akcijski plan, očekuje se da će problem ivoza u Rusiju i Tursku biti riješen kroz nekoliko mjeseci.

Foto: depositphotos.com;sauletas


Tagovi

Vladimir Usorac Prosvjedi mljakara Stevo Mirjanič Udruženje poljoprivrednih proizvođača i mljekara Uvoz mlijeka Mjere zaštite Obilježavanje domaćih životinja CEFTA Boris Tučić Intenziviranje kontrole Akcijski plan Koridor