Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vjetar u leđa stočarima
  • 29.03.2014. 07:50

Očekuje se pad cijena stočne hrane?

Savjetu je predstavljen i Farmski sustav kvalitete u proizvodnji junetine, janjetine i jaretine koji će domaćim proizvođačima pomoći da budu konkurentniji, a potrošačima pružiti garanciju porijekla i kvalitete proizvoda

  • 737
  • 78
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede je dana 26. ožujka 2014. godine, održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru.

Iako Republika Hrvatska već neko vrijeme bilježi pad broja krava, podaci o svjetskim trendovima i prognoze za budućnost ovog sektora daju vjetar u leđa optimizmu. Naime, predviđa se da će na svjetskom tržištu doći do povećane potražnje za goveđim mesom i smanjenja cijena stočne hrane. Prema FAO prognozi, proizvodnja goveđeg mesa u RH ima potencijal rasta od 35 % do kraja 2030. godine. Nadalje, prosječan Hrvat godišnje pojede samo 10 kg goveđeg mesa, dok Talijan pojede čak 23 kg u istom razdoblju. Prosječna potrošnja u EU 27 je 16 kg/stanovniku godišnje. Za ostvarivanje rasta proizvodnje važno je potaknuti suradnju između primarnih proizvođača i prehrambene industrije. Ministarstvo poljoprivrede na raspolaganju je i jednima i drugima kako bi se identificirali i riješili problemi.

Olakšavanje postupka zakupa poljoprivrednog zemljišta u tijeku

Jedan od najvećih problema s kojima se susreću uzgajivači stoke u Republici Hrvatskoj je nedostatak poljoprivrednog zemljišta. Upravo ovih dana, u Agenciji za poljoprivredno zemljište održavani su sastanci s predstavnicima lokalnih uprava i samouprava kako bi se ubrzao postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Da su u Agenciji svjesni važnosti poljoprivrednog zemljišta za stočare, govori i činjenica da će se prioritetno rješavati upravo zakup zemljišta za stočare koji su u odnosu na druge poljoprivredne proizvođače u najnepovoljnijem položaju.

Farmski sustav kvalitete u proizvodnji junetine, janjetine i jaretine

Savjetu je predstavljen i Farmski sustav kvalitete u proizvodnji junetine, janjetine i jaretine koji će domaćim proizvođačima pomoći da budu konkurentniji, a potrošačima pružiti garanciju porijekla i kvalitete proizvoda. Ovaj sustav označavanja proizvoda provoditi će Hrvatska poljoprivredna agencija.

Udruženi proizvođači moći će koristiti mjere za promociju svojih proizvoda i iz Europskog jamstvenog fonda, pod određenim uvjetima. U rad Savjeta imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske veterinarske komore, Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-beef, te tvrtki, GIU Croatiastočar, Pik Vrbovec d.d., Mesna industrija Braća Pivac d.o.o., Danica mesna industrija d.o.o., MM mesna industrija d.o.o.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Stručni savjet Cijena stočne hrane Suradnja Zakup zemljišta Pad broja krava Tov goveda Cijene mesa Tržište mesa Potražnja Farmski sustav kvalitete Proizvodnja junetine Janjetinam Jaretina Udruživanje Problemi stočara


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije