Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmjena tehnologije
  • 03.12.2016. 15:00

Obogaćivanje mesa i jaja omega 3 masnim kiselinama

Stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku ponudili su suradnju peradarima s područja BiH kako bi unaprijedili proizvodnju.

Foto: Bigstockphoto/format
  • 2.026
  • 210
  • 0

S obzirom da je Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku u proteklih nekoliko godina razvilo nekoliko tehnologija obogaćivanja životinjskih proizvoda (jaja i mesa) omega 3 masnim kiselinama, educirali su o tome i poljoprivrednike Bosne i Hercegovine, točnije peradare.

Prenosili su im znanje i iskustva u području proizvodnje kokošjih jaja i piletine odnosno obogaćivanju peradarskih proizvoda (jaja i mesa) funkcionalnim sastojcima.

Skupu su nazočili profesori Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku (prof.dr.sc. Gordana Kralik i prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor regionalnog ureda za transfer tehnologije Tera Tehnopolis).

Podizanje konkurentnosti proizvodnje

"Ponudili smo suradnju u sektoru peradarstva zbog tradicije u uzgoju peradi ovoga područja. Nudimo mogućnosti obogaćivanja mesa i jaja peradi sa funkcionalnim sastojcima. Procijenili smo da je ovaj kraj zreo da primi nove tehnologije i da je ovaj teren spreman primiti neke naše nove rezultate istraživanja. Ovakav način proizvodnje peradarima otvara put u Europu jer takva proizvodnja ima licencu. Osim lokalnog značaja u podizanju konkurentnosti ove vrste proizvodnje, pravimo jedan novi iskorak prema zapadu", naglasila je prof. dr. Gordana Kralik.

Prof.dr.sc. Ivan Štefanić govorio je o tome kako u poslovnom smislu iskoristiti tehnologiju da bi se ostvarila konkurentska prednost u složenim uvjetima, sve strožim ekološkim propisima, sve težim etičkim normama u dobrobiti životinja, a na tržištu koje je otvoreno globalnim utjecajima i prilično je zahtjevno.

"Zato je pri Sveučilištu u Osijeku osnovana posebna institucija pod imenom Tera Tehnopolis koja pomaže lokalnom gospodarstvu u usvajanju novih tehnologija i razvijanju globalne ekonomije. Došli smo u Orašje ponuditi takvu tehnologiju, a vi ćete morati možda mijenjati neke poslovne prakse. Mi smo u EU i mnogo toga smo naučili, a ako ste sa nama, to ćete učiti brže, bolje, učinkovitije, i prije svega jeftinije. Ovo se ne odnosi samo na peradarsku proizvodnju, zbog kojih smo danas došli, ta suradnja može biti i u drugim područjima", naglasio je nakon predavanja prof.dr. Štefanić.

Foto: Bigstockphoto/format35


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]