Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 22.07.2015. 18:05

Nuspojave cjepiva protiv bolesti plavog jezika?

Koze su nakon cijepljenja izgubile apetiti i počele propadati, jarići su se jarili prije vremena, nije bilo mlijeka za njih, nisu znali s čime se blago cijepi - najčešće su pritužbe stočara s terena.

  • 2.140
  • 206
  • 0

"Koze su mi stradale nakon što su cijepljene protiv bolesti plavog jezika", rečenica je koju posljednjih mjeseci ponavljaju stočari iz različitih dijelova Dalmacije, a u posljednje vrijeme sa zadarskog područja.

Koze su nakon cijepljenja izgubile apetit i počele propadati, jarići su se jarili prije vremena, nije bilo mlijeka za njih, nisu znali s čime se blago cijepi, najčešće su pritužbe stočara s terena. Oni još dodaju kako je sve za posljedicu imalo značajne ekonomske gubitke, te pitaju zbog čega se cijepljenje nije obavilo nakon jarenja.

Preporuka ekspertnog tima

Cijeli slučaj komentirali su iz Ministarstva poljoprivrede. U Ministarstvu navode kako je prema obrađenim rezultatima iz Baze životinja cijepljenih protiv bolesti plavog jezika do 16. srpnja 2015. aplicirano 1.909.021 doza navedenoga cjepiva, od čega 111.118 doza cjepiva u koza, pri čemu nije prijavljena službeno niti jedna nuspojava.

Stočari broje gubitke, a Ministarstvo bez službenih prijava.

U službenom opširnom odgovoru, iz resornog ministarstva navode se razlozi određivanja termina cijepljenja, koje se cjepivo koristilo, koji je bio obuhvat cijepljenja. Odgovor navodimo u nastavku teksta.

"U listopadu 2014. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije potvrđen je slučaj bolesti plavog jezika uzrokovan virusom serotipa 4. Bolest plavog jezika se u Hrvatskoj 2014. godine pojavila relativno kasno gledajući sezonu aktivnosti vektora i stoga virus nije imao dovoljno vremena da izazove epidemiju značajnijih razmjera. Uzimajući u obzir karakteristike BPJ infekcije, u datom trenutku nisku razinu imuniteta populacije životinja, činjenicu da virus prezimljava u vektorima, vjerojatnost od pojave epidemije bolesti plavog jezika na području cijele Hrvatske u proljeće 2015. godine (ukoliko se ne bi provelo pravovremeno cijepljenje svih domaćih preživača (ovaca, koza i goveda) u zemlji) bila je velika. Preporuku za zaštitu populacije cijepljenjem dao je i Ekspertni tim Europske komisije za bolest plavog jezika tijekom procjene epidemiološke situacije u Hrvatskoj provedene u studenom 2014. godine.

Opasnost od brzog širenja

Mjere koje se provode pri svakom potvrđenom slučaju bolesti uključuju obilazak, klinički pregled svih prijemljivih životinja, dezinsekciju i opsežnu epidemiološku obradu svih gospodarstava koja se nalaze u radijusu od 20km oko zaraženog gospodarstva, što se iz epidemije u 2014. godini pokazalo kao dugotrajan i financijski značajan trošak za posjednike životinja te za Državni proračun. Premještanje živih životinja u zaraženim i ugroženim područjima ograničeno je na kretanje unutar iste zone i odvija se pod posebnim uvjetima čije ispunjavanje iziskuje dodatna financijska sredstva te nanosi indirektnu štetu gospodarstvu.

S obzirom na brzinu širenja bolesti po zemlji (bolest je do kraja veljače 2015. potvrđena na područjima Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Vukovarsko-srijemske županije), ekonomske posljedice koje su uslijed stroge provedbe mjera kontrole bolesti prouzrokovale poteškoće u prometu živim životinjama te projekcije mogućih nastanka šteta po pojavi bolesti u 2015. godini, donesena je odluka da se provede cijepljenje svih preživača (goveda, ovaca i koza) starijih od tri mjeseca protiv bolesti plavog jezika.

Primarna preventivna mjera bolesti je cijepljenje inaktiviranim cjepivima koja u sebi sadrže serotip koji trenutno cirkulira na određenom području (u Republici Hrvatskoj to je serotip 4). Kako bi se osigurao imunitet populacije prije sezone aktivnosti vektora koji bolest prenose, cijepljenje je provedeno na području cijele zemlje u razdoblju veljača - travanj 2015.

Kako bi se sa smanjilo mogućnost daljnjeg širenja bolesti u prijemljivoj populaciji potrebno je postići najmanje 80%-tnu procijepljenost cjelokupne populacije. Upravo radi toga Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurala je odgovarajuće cjepivo te u potpunosti posjednicima životinja financirala zaštitno cijepljenje životinja.

Cjepivo iz Španjolske

Po pojavi novinskog članka u nekim tiskovinama početkom travnja, zaprimili smo pritužbe dva posjednika koza s područja Splitsko-dalmatinske županije o nuspojavama na cijepljenje protiv bolesti plavog jezika. U oba slučaja veterinarska služba je reagirala izlaskom na teren te je na teret državnog proračuna odrađena laboratorijska i patoanatomska dijagnostika kako bi se utvrdio uzrok nastalog stanja u stada. Naime većina životinja u tim stadima bila je slaba, lošeg općeg stanja sa izrazito smanjenim prinosima (plodnost, mliječnost). Navedenim pretragama utvrđeno je uzrok istome nije cijepljenje protiv bolesti plavog jezika.

Na tržištu Republike Hrvatske u primjeni je inaktivirano cjepivo protiv bolesti plavog jezika Bluevac serotip 4, španjolskog proizvođača CZ Veterinaria. Predmetno cjepivo odobreno je u Španjolskoj koja također mora poštivati odredbe važećih europskih propisa u području veterinarsko-medicinskih proizvoda. Temeljem procijene i iskustva pri korištenju predmetnog cjepiva u drugim državama članicama EU isto se pokazalo neškodljivim za primjenu na prijemljivoj populaciji životinja.

Ukoliko veterinar posumnja na moguće nuspojave na cjepivo, iste mora sukladno Zakonu o veterinarsko medicinskim proizvodima, prijaviti nositelju odobrenja za stavljanje veterinarsko-medicinskog proizvoda u promet te nadležnom tijelu (Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane) u najkraćem mogućem roku.

Obrađeno 86% populacije

Prema podacima od nositelja odobrenja za stavljanje u promet cjepiva Bluevac 4, do sredine travnja zaprimljene su ukupno dvije prijave sumnji na nuspojave cijepljenja. Nuspojave su prijavljene isključivo u goveda i to u slijedećem obliku: oteklina na mjestu aplikacije cjepiva koje su se povukle nakon nekog vremena te otežano disanje, kašljanje i tremor koji se povukao bez intervencije, u roku 30 minuta po aplikaciji cjepiva. Sukladno navedenome, do danas nije zaprimljena niti jedna nuspojava na cjepivo nakon primjene u koza ili ovaca.

Ukupno je cijepljeno više od 86% populacije, a što se smatra adekvatnom zaštitom kojom je mogućnost širenja virusa BPJ serotipa 4 u zemlji svedena na najmanju moguću mjeru.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane je promptno reagirala na novinske natpise te je i na službenoj web stranici Ministarstva objavila informaciju za posjednike životinja o sigurnosti primjene cjepiva. Također su svi posjednici životinja pozvani da svaki pobačaj ili sumnju na oboljenje životinja odmah i bez odgađanja prijave nadležnom veterinaru kako bi se poduzele sve mjere potrebne za isključivanje postojanja zaraznih i ili nametničkih bolesti u stadu, problema nastalih sa hranidbom životinja ili eventualnih nuspojava na primjenu veterinarsko-medicinskih proizvoda."


Tagovi

Bolest plavog jezika Bluevac serotip 4 Ministarstvo poljoprirede Cijepljenje Ekonomski gubitak Veterinari Koze BPJ Epidemija Zaštita populacije Epidemiološka obrada Inaktivirana cjepiva Trošak Procijepljenost Patoanatomska dijagnostika Špan


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.