Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Moravec
  • 23.09.2015. 11:45

Novoveske rekorderke u proizvodnji mlijeka!

O njihovim kozjim sirevima i skuti se ne smije ni pričati, ni pisati jer nema riječi koje to mogu opisati. Radoslav i Biserka Moravec osvojili su 54 medalje, od čega 24 zlatne.

Foto: depositphotos.com, Goodluz
  • 2.555
  • 242
  • 0

OPG Moravec bavi se već 20 godina uzgojem koza Sanske pasmine i njihovih proizvoda, svih vrsta sireva i napitaka od kozjeg mlijeka. Supružnici Radoslav i Biserka imali su svoje poslove, ali su se ozbiljno počeli baviti uzgojem koza. Nalaze se 5 km od Varaždina, u mjestu Nova Ves, Petrijanec. Proizvodnja se odvija po strogo ekološkim principima, nema konzervansa, boja ni aditiva, ali nisu upisani u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji.

Koza sama po sebi treba ekološko. Koza zahtijeva zdravu životnu sredinu i zdrav način života, jer samo u tom slučaju može dati zdravo mlijeko. Gospodarstvo ima pet članova koji svi rade, a imaju i jednog zaposlenika.

Dovoljno mlijeka za dvije tržnice

"Imamo dovoljno mlijeka za dvije tržnice i oko 100 koza koje se nalaze na pregonskim pašnjacima, a u zakupu imamo prirodne livade. Sveukupno imamo 20 ha zemlje. Sami proizvodimo žito. Koze se nalaze na livadama, a sijemo DTS, zob, ječam, kukuruz jedu zimi, ljeti košenu travu, sijeno, a imaju ispust za boravak na suncu.

Imamo mini siranu gdje vršimo preradu mlijeka u proizvode, mlijeko u sir, nekuhani sirevi, nema pasteriziranja, a kontroliramo svoje proizvode u laboratoriju u Križevcima. Kozje mlijeko je kvalitetno i korisno za zdravlje, pod uslovom da koza svakodneno pređe po pet do šest kilometara radi svoga metabolizma. Koze treba pustiti u prirodu da pasu i da brste i one će sebi pronaći zdravu hranu. Bez toga nema ni zdrave koze, ali ni zdravog mlijeka. Naši proizvodi su: sirovo kozje mlijeko, kozji jogurt, sirovi svježi sir, sirovi meki sir i sirovi zreli sir (polutvrdi, 60 dana zrenja). Sa plasmanom proizvoda smo zadovoljni", spričala je Biserka.

Uvoz jarčeva iz Austrije

Dobitnici su mnogih nagrada, u 17 godina 3 puta su njihovi proizvodi proglašeni šampionima kvalitete, za 14 do 15 proizvoda dobitnici su 12 zlatnih paleta. Poticaje dobivaju dva puta godišnje, krajem 1. i u 6. mjesecu i to im je korisno uložen novac, ove godine su ga upotrijebili za uvoz jarčeva iz Austrije, rasplodnog materijala.

Sanska koza je bijela pasmina koza, porijeklom iz Saanen doline u Švicarskoj. Sanska koza je svjetski najznačajnija i najpoznatija pasmina koza. Nastala je postepenom selekcijom na mliječnost. Danas postoje brojni lokalni sojevi širom svijeta od kojih su najpoznatiji švicarski, njemački i francuski.

Sanska koza rekorder u količini mlijeka

Sanska rasa je svjetski rekorder po količini mlijeka, 3.028 kilograma za 305 dana. Na naše prostore ova koza se počela uvoziti pred Drugi svjetski rat, a nastavljeno je i poslije rata, u cilju oplemenjivanja domaćih koza. Rezultati oplemenjivanja su se vidjeli u pogledu mliječnosti, plodnosti kao i u nešto većoj tjelesnoj masi.

Oplemenjene pasmine domaće koze u Hrvatskoj i Sloveniji su dobile status rase i to kao hrvatska bijela koza, odnosno slovenska sanska koza. Ona je srednje krupne ili krupne građe, čvrstih kostiju i životinja puna energije. Prosječna težina sanske koze je oko 68 kg, dok jarčevi teže preko 91 kg. Trup im je dug oko 80 cm kod koza, te 95 cm kod jarčeva. Visina do grebena kod koza prosječno je 74 cm, a kod jarčeva 85 cm. U prosjeku 100 koza ojari 180 do 200 jaradi. Porodna masa ženske jaradi je 3,5 kg, a muške 4,0 kg. Mliječnost je 750 - 800 kg, a laktacija traje 280-300 dana.

Sanska koza je prirodno bijela, ponekad blago krem sa sivim ili crnim pjegama na nosu ili oko očiju. Maldim i nezaposlenim Biserka poručuje da se počne sa malim brojem koza da ih se upozna kao životinje i paralelno od mlijeka, za što treba puno rada, ali definitivno se isplati, jer dobar proizvod se može prodati, samo je potrebno pratiti što kupci traže.

Foto: depositphotos.com, Goodluz


Tagovi

Sanske koze OPG Moravec Pašnjak Lvada Zimska hranidba Prerada mlijeka Mini sirana Uvoz jarčeva Uvoz Svjetski rekorder Radoslav Moravec


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.