Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski kukuruz
  • 06.02.2014. 16:30

Nismo krivi za slovenski aflatoksin

U hrani za životinje izvezenoj iz Hrvatske u Sloveniju nije bilo povišene razine aflatoksina

Foto: freepik.com
  • 403
  • 45
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede kao Nacionalna kontakt točka u sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) dostavila je Europskoj komisiji informaciju o poduzetim mjerama kao i o negativnim rezultatima pretraživanja hrane za životinje koja je bila predmet izvoza u Sloveniju. Dostavljene informacije sadrže rezultate analiza službenog laboratorija, s priloženim dokazima.

U petak, 31. siječnja Ministarstvo je u večernjim satima zaprimilo obavijest od NKT Slovenije o utvrđenoj povećanoj količini aflatoksina M1 u mlijeku, uzorkovanom na mljekomatima u Sloveniji. Pritom je u obavijesti navedeno da je na farmi s koje potječe mlijeko obavljeno uzorkovanje i analiza hrane za životinje - kukuruzno krmivo podrijetlom iz Hrvatske, u kojoj je utvrđena prisutnost aflatoksina B1 u količini većoj od dopuštene.

U obavijesti je također navedeno da će se dokumentacija o tome naknadno dostaviti, no do danas navedena dokumentacija i dokazi iz Slovenije nisu dostavljeni. Po dobivenoj obavijesti Veterinarska inspekcija pri Ministarstvu izvršila je nadzor nad tvrtkom koja je isporučila hranu za životinje u Sloveniju te utvrdila da je kupcu u Sloveniji uz hranu za životinje dostavljena i popratna dokumentacija koja sadrži analitička izvješća, od dobavljača iz RH o obavljenim analizama navedenog krmiva, a kojim nije utvrđena prisutnost aflatoksina iznad dopuštene granice.

Veterinarska inspekcija na licu mjesta u objektu isporučitelja iz RH uzela je i službene uzorke kukuruznog krmiva te ih uputila na analizu u službeni laboratorij. Dana 5. veljače zaprimljeni su negativni nalazi pretrage dostavljenih uzoraka. U jednom uzorku utvrđena je količina od 0,001 mg/kg aflatoksina B1, a u drugom 0,002 mg/kg. S obzirom da je dopuštena količina aflatoksina B1<0,02 mg/kg, sukladno Direktivi 2002/32 (EZ), razvidno je da se ne radi niti o graničnim vrijednostima navedenog mikotoksina u spornoj hrani za životinje.

Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa svim inspekcijama i službama Ministarstva te udrugama proizvođača mlijeka i prerađivačima sustavno i kontinuirano provodi preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, stočnoj hrani i kukuruzu kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj, te zaštitilo zdravlje potrošača.

Tako je u razdoblju od završetka Akcijskog plana za suzbijanje aflatoksina u mlijeku do danas veterinarska inspekcija obavila kontrolu oko 300 uzoraka mlijeka, pri čemu je u samo 11 uzoraka bilo povećane koncentracije aflatoksina. Proizvođači u čijem je mlijeku utvrđena viša razina od dozvoljene, odmah su privremeno isključeni iz otkupa. Na provedenoj analizi od oko 600 uzoraka hrane za životinje u samo 3 uzorka nalaz je bio pozitivan. Poljoprivredna inspekcija je tijekom jeseni na poljima obavila uzrokovanje 60 uzoraka kukuruza, a u samo jednom slučaju je utvrđena razina mikotoksina veće od dopuštene, ali prihvatljiva za ishranu stoke. Od strane proizvođača kontrolira se svaka cisterna mlijeka prije ulaska u mljekaru te je mlijeko na tržištu pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno.

Zbog povećanog rizika uzrokovanog vremenskim prilikama Ministarstvo poljoprivrede donijelo je i plan kontrole temeljem kojeg će se tijekom veljače i ožujka inspekcijski nadzori dodatno pojačati. Dodatno su pojačane i edukacije koji provodi Savjetodavna služba te se proizvođače mlijeka sustavno educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani.

Foto: freepik.com


Tagovi

Hrvatski kukuruz Aflatoksin Stočarstvo Mlijeko Mliječne krave Mikotoksin Stočna hrana PSS Ministarstvo poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić