Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 10.02.2017. 12:45

Nije držao perad na zatvorenom, ptičja gripa vlada

Influenca ptica u domaće peradi u Mlaki Antinskoj kod Vinkovaca - eutanazija u tijeku!

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 8.767
  • 1.036
  • 0

U mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi upravo je potvrđen virus influence ptica podtipa H5N8.

Prema do sada utvrđenom stanju, vlasnik uginule peradi čije se gospodarstvo nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke, nije se pridržavao Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 5/17) kojom je na cijelom području RH obvezno držanje peradi u zatvorenom.

Pristup gospodarstvu je zabranjen

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija. Zbog mogućeg kršenja Naredbe protiv vlasnika peradi bit će pokrenut prekršajni postupak, ili kazneni ako se bolest proširi na susjedna gospodarstva.

Danas će se eutanazirati sva perad na zaraženom gospodarstvu, a riječ je o ukupno oko 600 kljunova kokoši, pataka, gusaka i golubova.

Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići šest gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženog gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Najvažnije je poštovati biosigurnosne mjere

Još jednom pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije. Više informacija o influenci ptica pronađite ovdje.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Tagovi

Ptičja gripa Perad Eutanazija Mlaka Antinska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.