Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokada carine
  • 04.11.2014. 14:00

Najavljen prosvjed mljekara u BiH

Mljekari cijele BiH složni su u naumu da 05. studenog 2014. godine blokiraju carinske terminale kako bi upozorili na prekomjeran uvoz jeftinog mlijeka u BiH te stvaranje viškova.

Foto: depositphotos.com
  • 295
  • 129
  • 0

Proizvođači mlijeka u BiH najavili su blokadu carinskih terminala za srijedu, 05. studenog 2014. godine u podne, kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme. Podsjetimo, cijeli bosansko-hecegovači mljekarski sektor nalazi se u iznimno teškoj situaciji koju je dodatno pogoršalo formiranje poljoprivrednog budgeta zemalja članica EU što je pogodovalo velikom izvozu tih proizvoda na bosansko-hercegovačko tržište. Niskim cijenama takvih proizvoda ugrožena je cjelokupna mljekarska industrija ove zemlje.

Ni nakon maratonskog sastanka nema rješenja

Mljekari kontinuirano upozoravaju na ovaj problem, a kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje, predstavnici oba entiteta sastali su se sa predstavnicima nadležih institucija u Ministarstvu vanjske trovine i ekonomskih odnosa BiH. Iako je sastanak trajao više od četiri sata, do rješenja se nije došlo. Proizvođači su zahtijevali povećanje prelevmana na uvoz mlijeka u BiH u iznosu od 0,72 KM po litri mlijeka, no to im, unatoč razumijevanju čelnika institucija, nije odobreno jer je riječ o proceduri koja zahtijeva promjenu zakona što nije u nadležnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zatvaranje graničnih prijelaza kao upozorenje Europi

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, Vladimir Usorac iskazao je zadovoljsvto ministrovim razumijevanjem i njegovom dobrom voljom za razgovor, no kako nisu iznašli rješenje, mljekarima osim prosvjeda nisu preostale druge mogućnosti ukazivanja na goleme probleme koji pogađaju ovaj sektor. Na opciju zatvaranja graničnih prijelaza odlučli su se kako bi zvono uzbune stiglo do Europe, ali i do svih nadležnih u zemlji.

Prosvjednicima će se pridružiti i kolege iz FBiH koji dijele istu sudbinu. Potvrdio je to i Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH koji je maratonski sastanak u Ministarstvu ocijenio neuspješnim jer od predstavnika Ministarstva nije čuo niti jedan konkretan prijedlog rješenja nastale situacije.

Foto: depositphotos.com; Lihodeev


Tagovi

Mljekarski sektor Proizvođači mlijeka Vladimir Usorac Mehmed Nikšić Povećanje prelevmana Uvoz jeftinih proizvoda Udruženje poljoprivrednih proizvođača Mlijeko Blokada carinskih terminala