Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Panić
  • 26.12.2015. 07:10

Na farmi Panić i Božić se slavi u štali!

OPG Panić Zlatka iz Koprivnice ove je godine nagrađen za više od pola milijuna litara predanoga mlijeka u 2014. godini. "Cijena mlijeka nije idealna, ali ipak opstajemo", govori Zlatko Panić koji ni u ove blagdanske dane ne odmara.

  • 2.110
  • 188
  • 0

"Kada su me ovoga proljeća organizatori Dana travnjaka nazvali i rekli da sam s proizvodenih 529.250 litara mlijeka vodeći u Koprivničko-križevačkoj županiji za 2014. godinu, iznenadio sam se. Jer znam da je u ovome kraju u posljednjih desetak i više godina izgrađeno puno farmi krava, većih i modernijih od moje, koje su proizvodile velike količine pa kako sam sada ja najbolji?!

No objasnili su mi, da su većinu uništili veliki krediti i niske otkupne cijene, pa je moje gospodarstvo proizvelo najviše", započinje svoju priču Zlatko Panić iz Koprivnice, koji je prvu, manju farmu izgradio prije tri desetljeća i sve ove godine, opstaje u toj stočarskoj grani.

Proizvođačka cijena litre mlijeka trebala bi biti 3,50 kuna

OPG Panić

"Započeli smo proizvodnju mlijeka s 20-ak krava i tokom ovih 30 godina, polako povećavali i farmu i proizvodnju.

Za izgradnju te prve digli smo kredit, ali to nije bila neka velika cifra i rate smo mogli normalno otplaćivati. Danas imamo 82 krave, 50 junica, 16 bikova i 40 komada teladi i to je maksimalni kapacitet ove farme. Na mužnji je 60-ak krava koje će ovu godinu zaokružiti s gotovo 600 tisuća proizvednog mlijeka.

Po cijeni od oko tri kune za litru, prodajemo ga varaždinskoj Vindiji. No moram napomenuti da su stručnjaci Agronomskog fakulteta iz Zagreba, u svom izračunu, došli do zaključka, da je realna proizvođačka cijena litre 3,50 kn. No tako je, kako je", ističe Zlatko Panić.

Rad na farmi traži puno posla i ako ga se gleda samo zarada, nema opstanka

Osim njega, na farmi rade i supruga mu Vesna kao i sin Antonio, koji također svoju i budućnost svoje obitelji vidi u poljoprivredi. S obzirom da smo Paniće posjetili na Badnjak, suprugu i sina nismo sreli, jer su bili zauzeti predblagdanskim pripremama, no gazda Zlatko je bio tu. Jer, stoka ne pita koji je datum ili blagdan. Na farmi su zaposlena i dva radnika, ali i oni su imali slobodno.

Na farmi su zaposlena i dva radnika

"Istina da cijena mlijeka nije idealna, ali evo, gura se, jer ponavljam, nismo opterečeni kreditima, pa uz proizvodnju mlijeka i tov junadi, posao ipak ide. Supruga i ja ćemo sasvim sigurno radni vijek provesti u poljoprivredi, a istim je putem već nakon srednje škole krenuo i sada 30-godišnji sin Antonio. Snaha radi u bolnici, no da nešto zaškripi, mogla bi nam se, bez problema priključiti", kaže Zlatko.

Obrađuju 80 hektara zemlje, od čega 27 hektara vlastite, 25 državne, dok je ostalo u zakupu od drugih ljudi. Najviše, i to na 40 hektara, siju mješavinu trava, dok na preostalom dijelu rastu lucerna, ljulj, kukuruz i tritikal.

Nabava kombajna bi bila neisplativa

"Imamo tri traktora i svu potrebnu manju mehanizaciju i strojeve, osim kombajna. Kupnja i držanje ne bi nam bili isplativi, pa nam taj dio posla obavlja vlasnik jednog OPG-a koji je registriran za usluge u poljoprivredi. Neposredno prije vašeg dolaska, s farme je otišao kamion koji mi je iz Slovenije dovezao sojinu sačmu. Nije tajna, to najbolje znaju stočari odnosno proizvođači mlijeka, da svi mi soju uvozimo iz Slovenije, jer je kod nas nema dovoljno. Trenutna cijena je 2,60 kn + PDV. Drago mi je što se već ove godine u Hrvatskoj uvelike povećao broj površina po sojom zbog zelenih plaćanja, jer, ako se tako nastavi, moći ćemo kupovati našu i neće biti potrebe za uvoznom", dodaje Zlatko.

Krave OPG Panić

Sljedeće godine Panići se namjeravaju prijaviti i na natječaj iz ruralnog razvoja, jer imaju u planu proširenje i modernizaciju farme.

Javit ćemo se na natječaje ruralnog razvoja

"Htjeli smo i ove, ali nam dokumentacija nije bila gotova na vrijeme, pa nismo. No, sad kad gledamo kako su ti prvi natječaji završili, nije nam žao. Također, želja nam je nabaviti robota za mužnju. Nadam se da ćemo uspjeti dobiti EU novac, jer smo stvarno dugo u ovome poslu i htjeli bi malo modernizirati farmu i rad na njoj", priča nam Zlatko Panić, najveći proizvođač mlijeka Podravine i Prigorja u 2014. godini.

Iako je 24. prosinca, dan je sunčan i prilično topao. Dio krava i to one koje su u očekivanju podmlatka i junice, provode ga na otvorenom. Pitamo do kada će biti vani. Zlatko odgovora da nezna, jer kravama niske temperature ne smetaju. Čak niti jutarnji mrazevi. Puno više, dodaje, štete im vrućine, jer već nakon 25 stupnjeva celzijevih, primjećuje se da manje jedu i daju manje mlijeka. A kad se ljeti temperature počnu kretati između 30 i 40 stupnjeva, rijetko koja izađe van, već se drže hlada i staje.


Povezane biljne vrste

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Zlatko Panić Vesna Panić Antonio Panić Koprivnica Farma krava Proizvodnja mlijeka Dani travnjaka Agronomski fakultet Proizvođačka cijena Vindija Badnjak Mještavina trava Ljulj Tritikal Lucerna Kukuruz Sojina sačma Slovenija Podravina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]