Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 18.06.2015. 13:20

Može li se stočarima manje pomagati?

Nerazumijevanje državne administracije ili paravan za igre bez granica?

Foto: depositphotos.com/londondeposit
  • 698
  • 110
  • 0

Potaknuta alarmantnim stanjem u domaćoj stočarskoj proizvodnji, Udruga OPG-a Hrvatske Život i ovoga je puta odlučila istupiti u javnost. Smatraju da je ionako teška situacija dodatno otežana donošenjem novog, manjkavog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a posebno njegovom izrazito nepromišljenom provedbom.

"Veliki neto uvoz hrane i nepovoljni potezi vladajućih strana doveli su stočarstvo u poziciju gole borbe za opstanak, za čiji je oporavak poljoprivredno zemljište ključni resurs. Ovako provedena direktna podjela zemljišta stočarima nikako ne zadovoljava potrebe za zemljištem a posebno ne onih OPG-a koji se bave proizvodnjom mlijeka/mesa (specijalizirana i kombinirana proizvodnja) i uzgojem općenito," navode iz Udruge.

Stvarno značenje i provedba "programa stočara"

U pismu Udruge Život stoji:

"Što se događa u stvarnosti? Tijekom posljednje tri i pol godine na hrvatskim su se stočarima tako izredala tri modela dodjele zakupa državnog zemljišta, a oni se međusobno ne razlikuju samo po načinu odlučivanja već i po sve manjoj transparentnosti postupaka koji se pri tome primjenjuju.

Unatoč svom radnom imenu i karakterizaciji kao interventna mjera, Program dakle ne predstavlja ambiciozan pokušaj pomaka u rješenju krize u stočarstvu, već ima prozaičnu zadaću da upisom u bazu podataka ARKOD poveća pritok općih EU potpora."

Nelogičnosti u provedbi na koje ukazuje Udruga Život

Analizom aktualne provedbe direktne dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima uzgajivačima (vlasnicima domaćih uzgojnih i proizvodnih stada), a temeljem ankete članova Udruge OPGH Život uočeno je sljedeće:

  • Poljoprivredno zemljište dodijeljeno pojedinom stočaru se nalazi u velikom broju parcela (primjerice 50 ha u 103 parcele, ili 23 ha u 67 parcela, 28 ha u 41 parceli...)
  • Parcele poljoprivrednog zemljišta dodijeljene stočarima su raštrkane (ponegdje i u radijusu od 30-40 km), nalaze se u većem broju katastarskih općina (3-5-7....k.o.), u znatnom broju slučajeva su zarasle u grmlje, draču, šumu, vinograd, neke su dio ribnjaka ili nogometna igrališta o nepristupačan prilaz i neprikladne za obradu o često su veličine tek nekoliko stotina kvadratnih metara ima ih i u miniranom području
  • Jedna površina čestice se računa duplo (kao oranica i livada u isto vrijeme)
  • Pojedine površine poljoprivrednog zemljišta već netko obrađuje pa će se pojaviti ili su se već pojavili, problemi s dosadašnjim korisnicima zemljišta
  • Pojedine dodijeljene čestice stočarima se preklapaju sa zemljištem koje se već koristi (prelaze preko zemljišta koje netko drugi koristi)
  • Čestice predložene za dodjelu u najvećem broju slučajeva ne čine tehnološku cjelinu, a intencija Zakona o poljoprivrednom zemljištu bila je upravo da pomogne u ostvarenju takve cjeline...

Do sada poznate informacije navode na zaključak da će interventni program pridonijeti dodatnoj koncentraciji kapitala i neravnomjernoj isplati potpora u Hrvatskoj, odnosno smanjenju ukupnih potpora obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Nastavak politike favoriziranja velikih

Iz Udruge također poručuju da je Ministarstvo odbilo sve njihove prijedloge dorade zakonskih prijedloga, koje im je Udruga uputila u okviru javne rasprave. Nastavak zanemarivanja praktičnih prijedloga s terena i politike favoriziranja velikih interesenata odvest će poljoprivredu u slijepu ulicu.

Iskaz nezadovoljstva i važnost rješavanje ove problematike, krucijalne za razvoj hrvatske poljoprivrede uputili su predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, Josipu Leki, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i ostalim značajnim dužnosnicima, odgovornima za kreiranje poljoprivredne politike RH.

Cjelovito pismo Udruge Život dostupno je ovdje.

Foto: depositphotos.com/londondeposit


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Svinjogojstvo OPG Tihomir Jakovina Josip Leko Udruga Život Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.