Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna slavonska svinja
  • 03.09.2015. 16:30

Meso fajferice standardizirat će se u EU?

Osim programa zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti, trenutno su i tijeku dva velika znanstveno-istraživačka projekta koja imaju za cilj unapređenje uzgoja te standardizaciju pasmine i proizvoda od crne slavonske svinje fajferice.

  • 248
  • 50
  • 0

Osim programa zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti, trenutno su i tijeku dva velika znanstveno-istraživačka projekta koja imaju za cilj unapređenje uzgoja te standardizaciju pasmine i proizvoda od crne slavonske svinje fajferice.

Standardizacija pasmine

Prvi projekt, pod nazivom Znanstveno brendiranje svinjskog mesa - SciBra Pork, financiran je od strane Hrvatske zaklade za znanost, a voditelj je Goran Kušec s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Partner na projektu je Poljoprivredno-uslužna zadruga Leta iz Vukojevaca. Cilj projekta je utvrđivanje molekularno-genetskih metoda kontrole mesa i proizvoda od crne slavonske svinje te brandiranje proizvoda.

I fajferica u programu europske zaštite?

Istraživanje održivog stočarenja

Drugi projekt je posebno značajan, budući da se radi o velikom europskom projektu iz Programa Obzor2020 (Horizon2020). U okviru ovog projekta sudjeluje ukupno 25 institucija iz 9 zemalja mediteranske regije, uključujući i Litvu. Naziv projekta je TREASURE, a obuhvaća istraživanja vezana uz autohtone pasmine svinja, proizvodne sustave u kojima se uzgajaju te proizvodnju visoko kvalitetnih autohtonih proizvoda kroz održivi proizvodni sustav. Osim poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, jedan od partnera na projektu je opet Poljoprivredno-uslužna zadruga Leta iz Vukojevaca.

Rezultati navedena dva projekta trebali bi profilirati pasminu crnu slavonsku svinju kao visokovrijedni genetski i proizvodni resurs koji će biti prepoznat i izvan granica naše zemlje. Zbog toga je posebno značajan program zaštite izvornosti mesa crne slavonske svinje čime bi se postavili temelji za razvoj cjelokupnog svinjogojstva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatske, ali u uvjetima održivog stočarenja koje, osim ekonomskog, podrazumijeva i ekološku i socijalnu dimenziju.


Tagovi

Održivo stočarenje Vladimir Margeta Goran Kušec TREASURE Proizvodni sustavi Obzor2020 Brandiranje SciBra Pork


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer