Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višegodišnja krma
  • 27.08.2013.

Lucerna - puno daje, malo treba

Upravo se kosi lucerna, kvalitetna i isplativa krma - dobro da je sve više ima

  • 1.880
  • 158
  • 0

Oduvijek je među seljacima bio običaj, da bolji gazde imaju i dostatnu količinu djeteline, posebice lucerne, koja se kao višegodišnja nazivala i sedmakinja, a uglavnom je služila za prehranu konja za teških radova.

Za lucernu se može reći da je kraljica krmnog bilja, pa i osnovica za spravljanje koncentrata, a u preživača nema konkurencije u direktnoj hranidbi. Rasna krava muzara primjerice, može dati i 17 litara mlijeka dnevno samo na lucerni.

Nekadašnja kosidba lucerne

Nakon dugog deficita te dragocjene mase i uvoza svega i svačega, veseli vidjeti da sve više farmera sije lucernu i čak do pet otkosa sprema u sjenažu ili silažu.

"Lucerna se višestruko koristi, kompletna je krma, traje godinama, otporna je na bolesti, ne zahtijeva dušičnu gnojidbu, čuva i obogaćuje strukturu tla", poučio nas je dipl. inž. agr. Tomislav Ivanušić, stručnjak zagrebačkog BC instituta za višegodišnje krmne biljke, između ostalog i za proizvodnju reprodukcijskog materijala za poznatu BC sortu Mirna.

Lucerna je fenomen, može pružiti korijen i dvadesetak metara, pa nije osjetljiva na sušu. Ne voli kisela i tla na kojima leži voda, a kako je dragocjena potrebno je imati rutinu spremanja. Primjerice, kosi se popodne zbog viših šećera zbog bakterija za fermentaciju. Prevraćati ju je bolje ujutro i navečer kad ima malo vlage da se sačuva dragocjeni list. Može se spravljati sjenaža (60 posto vlage), silaža (70 posto vlage) ili potpuno suho sijeno koje se lakše suši jer moderne kosilice imaju drobilicu stabljike.

Kosidba kod Vlade Jurkasa iz Harmice

"Lucerna je danas važna jer u cijeni mesa i mlijeka 70 posto ide na prehranu životinja, a Bog ju je, namijenio upravo preživačima", napisao je davno prof. Čižek.

Prisustvovali smo i kosidbi lucerne uglednog farmera Vlade Jurkasa iz Harmice i uvjerili se iz prve ruke u kvalitetu te visokoproteinske grahorice.


Tagovi

Krmno bilje Tomislav Ivanušić Bc Institut Sjenaža Silaža Sijeno


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.